artikel

Stroomversnelling levert bijzondere innovaties op

bouwbreed

Stroomversnelling levert bijzondere innovaties op

Verduurzamingsprogramma de Stroomversnelling leidt al tot grote technische innovaties in de bouw. Een half jaar na de start spreken de bouwers al van woningen op gelijkstroom, kozijnloze ramen en verwarmen met infrarood.

Deze week worden de eerste vier prototypewoningen opgeleverd. Ballast Nedam, BAM, Dura Vermeer en Volker Wessels hebben elk met een groep co-makers één voorbeeldwoning gerenoveerd. Daarbij testten ze hypothesen over de industrialisering van het renovatieproces. Vanaf nu gaan ze regelmatig woningen opleveren, waarin ze hun nieuwste inzichten testen.

Doel is te komen tot snelle renovatiemethoden, waarmee energieverspillende woningen in korte tijd kunnen worden gerenoveerd tot aantrekkelijke woningen die geen energie verbruiken en die tot veertig jaar extra meegaan.

 

Ballast Nedam heeft er bij de eerste woning voor gekozen om de buitengevel en het dak te verwijderen en te vervangen.

 

In de visie van Dura Vermeer is het het beste om minimaal te slopen en om de woning geheel van buiten in te pakken. Het bedrijf heeft daartoe bij de eerste prototypewoning gekozen voor een gevel van sandwichpanelen.

 

De belangrijkste vernieuwing die Volker Wessels direct doorvoert, is een slim portaal met alle installaties erin. Dat wordt aan de nieuwe sandwich-buitengevel van de woning bevestigd.

 

BAM gaat zijn eerste prototypewoning uitrusten met een DC-netwerk: een netwerk op gelijkstroom.

Reageer op dit artikel