artikel

Slimme combinatie van ladder en steekwagen

bouwbreed

Een ladder is te gebruiken als steekwagen door hem te combineren met een afneembaar draagplateau dat is voorzien van inklapbare wielen.

Rob van Dartel kwam tot zijn ‘steekladder’ toen hij zich realiseerde dat er behoefte was aan een slimme combinatie van een ladder en een steekwagen: “Ik ben keukenmonteur en het viel me op dat veel mensen op de bouw met een steekwagentje lopen waarop materialen staan en gereedschappen. Het viel me ook op dat ze steeds terug moeten lopen om hun trapje op te halen.” In zijn octrooiaanvrage geeft hij toe dat er eerdere octrooien bestaan op een combinatie van een ladder en een steekwagen, maar die hebben als nadeel dat de wielen en/of het draagplateau niet alleen in de weg zitten bij het gebruik van de ladder, maar dat ze ook verhinderen dat de combinatie tot een werkelijk compact geheel kan worden ingeklapt. Zijn voorlopig nog als ‘steektrap’ of ‘trolley ladder’ aangeduide vinding heeft deze nadelen niet. “Er is wel wat op de markt, maar dat voldoet niet aan de normen ten aanzien van veiligheid, sterkte en levensduur. Eigenlijk mag alleen een huisvrouw ze thuis gebruiken.” In al zijn bescheidenheid koos Van Dartel als titel voor zijn octrooi ‘Verbeterde combinatie van een steekwagen en een ladder’, waarbij het begrip ‘ladder’ zowel alle mogelijke soorten ladders als losse trappen omvat, om het octrooi zo breed mogelijk te maken.

Combinatie

Het eerste, uitgebreid geteste model van gegalvaniseerd staal komt naar verwachting binnen vier maanden op de markt en is een combinatie van een op zijn kop staande dubbele ladder en een draagplateau dat is voorzien van twee wielen. Splitsen en combineren gaan zonder gereedschap. Zoals gebruikelijk bij een steekwagen liggen de wielassen evenwijdig aan het plateau. Deze assen zitten aan plaatvormige dragers die scharnierbaar aan het plateau zijn bevestigd.

Blokkeerpal

Speciale nokken op de ladderbomen en corresponderende uitsparingen op de dragers verzorgen de onderlinge koppeling. Voor de vergrendeling zorgt een blokkeerpal op het plateau, die aangrijpt op de bovenste sport van de ladder. In deze vorm kan de ‘steekladder’ tot 125 kilo vervoeren, bij een eigen gewicht van 19,5 kilo. De combinatie is na het afpakken eenvoudig te splitsen door met een voet de blokkeerpal in te drukken, de ladder iets naar voren te kantelen en hem vervolgens op te tillen. De wielen zijn daarna te kantelen tot ze in het vlak van het plateau liggen. De vier bomen van de ladder zijn ongeveer 120 centimeter lang. Na het uitklappen en neerzetten ontstaat een soort dubbelzijdig begaanbare trapje. Het weer combineren van de twee delen gaat in omgekeerde volgorde, waarna de blokkeerpal vanzelf vastklikt.

Reageer op dit artikel