artikel

Oscillerend zeil drijft turbine aan

bouwbreed

Saphon Energy uit Tunis heeft met zijn Saphonian een windturbine ontwikkeld die zonder wieken een generator aandrijft. In plaats daarvan gebruikt het Tunesische bedrijf een rond zeil dat als een satellietschotel is opgespannen. Wanneer de wind tegen het zeil drukt, beweegt het heen en weer. Het oscillerende zeil zet een aantal zuigers in beweging. De […]

Saphon Energy uit Tunis heeft met zijn Saphonian een windturbine ontwikkeld die zonder wieken een generator aandrijft. In plaats daarvan gebruikt het Tunesische bedrijf een rond zeil dat als een satellietschotel is opgespannen. Wanneer de wind tegen het zeil drukt, beweegt het heen en weer. Het oscillerende zeil zet een aantal zuigers in beweging. De cilinders waarin de zuigers heen en weer bewegen, zijn verbonden met een hydraulisch systeem. De hydraulica zet volgens de fabrikant ruim 80 procent van de mechanische energie om in elektrische. Volgens Saphon kost de Saphonian ruim de helft minder dan een conventionele windturbine.

Reageer op dit artikel