artikel

Met koude giettechniek 9 meter overspanning

bouwbreed

Negen meter is tot nog toe de grootste overspanning die Van Rhijn Bouw kan maken met zijn nieuwe storttunnel van Hendriks Stalen Bekistingstechniek en de bijpassende betonmortel Castcrete van Mebin. De Katwijkse aannemer bouwt er in Rijnsburg een appartementencomplex mee.

Directeur-eigenaar Hans van Rhijn van Rhijn bouw zegt één van de eersten te zijn die de 9 meter lange tunnel gebruikt. Net als bij de gangbare tunneltechnieken hardt het in de middag gegoten beton overnacht zo ver uit dat de volgende morgen de tunnel kan worden gelost.

Van Rhijn past de koude giettechniek toe met beton dat zichzelf tot zo’n 42 graden Celsius verwarmt. De grotere overspanning die hij in Rijnsburg gebruikt vergt een aangepast mengsel. “Dat is vanwege het hogere cementgehalte wat duurder dan het gebruikelijke beton voor de gietbouw”, zegt de aannemer.

Castcrete, zoals Mebin het mengsel noemt, bereikt in zestien uur een sterkte van 20 newton per vierkante millimeter. De standaardsterkte bedraagt 14 newton per vierkante millimeter. De hogere druksterkte bij het ontkisten vermindert de kruip. Het betonnen casco wordt er maatvaster door. De ‘doos’ kan sneller worden afgewerkt met onder meer raamkozijnen en separatiewanden.

Concremote

Mebin meet op afstand wanneer het nieuwe betonmengsel de druksterkte heeft bereikt. De producent doet dat met de Concremote, een draadloos en web-based systeem om doorlopend de druksterkte en de temperatuurontwikkeling te volgen. Mede daardoor zegt de aannemer de bouwtijd aanzienlijk te kunnen verkorten. Voor de Waterklaver zou het totale tunnelproces initieel vijftien weken in beslag nemen. Afhankelijk van de weersomstandigheden schat Van Rhijn drie weken eerder klaar te zijn dan gepland. Op het complex moeten nog twee tunnels worden gegoten. Eind dit jaar hoopt de bouwer daarmee gereed te zijn.

Alternatief

Aan de combinatie zoals hij die nu in Rijnsburg gebruikt valt volgens Van Rhijn voorlopig niet veel te verbeteren. “In theorie zou de tunnel groter kunnen zijn maar dan is een nacht tekort om het beton voldoende hardheid te geven. Langer drogen is dan een optie, maar haalt de snelheid uit de tunneltechniek. Als alternatief zou het beton extra kunnen worden verwarmd, maar dat brengt weer extra kosten met zich mee.”

In Rijnsburg bouwt Van Rhijn met de 9 meter tunnel de Waterklaver, een woonproject met zeven woonlagen en zeventig appartementen. Door de grote tunnelmaat wordt de indeling van de woning niet gehinderd door draagmuren.

Castcrete is een handelsproduct van Mebin. De producent levert het in een samenstelling voor de zomer en de winter en voor de tussenseizoenen. De samenstelling wordt afgestemd op de temperatuuromstandigheden en de condities op de bouwplaats. Het beton komt standaard in de sterkteklassen C20/25 of C30/37 en consistentieklasse S3. Voor het project Waterklaver wordt op dit moment het wintermengsel toegepast. In totaal levert Mebin ruim 4.000 kubieke meter Castcrete.

Reageer op dit artikel