artikel

Meer optimisme s.v.p.

bouwbreed Premium

Meer optimisme s.v.p.

Het EIB voorspelt dat onze sector komend jaar de weg omhoog weer zal weten te vinden. Zou het dan toch, eindelijk?

Volgens prognoses van het Economisch Instituut van de Bouw groeit de bouw in 2014 met 0,4 procent. In 2013 daalde de productie nog met 5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dus een groei met 0,4 procent zou niet minder dan een doorbraak zijn. Langverwacht goed nieuws na jaren van kommer en kwel.

De EIB-prognose staat niet op zichzelf. Zo blijkt ook uit cijfers van het CBS blijkt dat de laatste maanden sprake is van stabilisatie.

Tegelijkertijd voorziet het economisch bureau van ING voor komend jaar een krimp van 1 procent. Wie krijgt gelijk?

Zeker is dat ook 2014 hoe dan ook een moeilijk jaar wordt. Het is hoe dan ook niet zo dat de knop nu om gaat, en dat alle problemen in één klap voorbij zijn. Integendeel. Ook komend jaar zullen bedrijven omvallen, en zullen mensen hun baan kwijt raken.

Toch hoop ik van harte dat optimisme in 2014 hoogtij zal vieren. Natuurlijk ontkomt niemand aan de realiteit van alledag. Maar het voorzichtige optimisme dat de bestuursvoorzitters van BAM en Heijmans eerder dit jaar aan de dag legden, was wel verfrissend, opwekkend, en fijn om te lezen.

Als de sector dat gevoel kan vasthouden, dan hebben we in ieder geval al iets gewonnen. Daarom wens ik u allen een nieuw jaar met veel optimisme. Weg met het gesomber. Laten we met zijn allen de cirkel van het doemdenken doorbreken. En daarnaast: laten we hopen dat de financiële resultaten daadwerkelijk aanleiding gaan geven tot een opgewekt gemoed.

Boudewijn Warbroek, adjunct-hoofdredacteur Cobouw

Reageer op dit artikel