artikel

Mag ik van u een VastgoedVervanglijst?

bouwbreed Premium

Mag ik van u een VastgoedVervanglijst?

Gerben van Dijk heeft dit jaar maar één ding op zijn verlanglijstje. Dat is de VastgoedVervanglijst. Of Sinterklaas ervoor kan zorgen dat die er komt, vraagt hij in een brief.

Mijn zoon vroeg me afgelopen week of er nog een elektrisch apparaat in huis was dat weg moest. Dan kon hij dat mooi inleveren in ruil voor een sneeuwballenmaker. Een actie van uw Groene Piet en WeCycle om te voorkomen dat elektrisch speelgoed in de vuilnis verdwijnt. Groene Piet vraagt kinderen een vervanglijstje te maken. Een prachtig idee! Zo’n lijstje lijkt me breder inzetbaar dan alleen voor elektrische apparatuur. Voor vastgoed, bijvoorbeeld. Er staan genoeg ongebruikte gebouwen in Nederland die in aanmerking komen. De tijdelijke opslag van uw cadeaus moet geen probleem geweest zijn, vermoed ik.

In Nederland hebben we elkaar de afgelopen jaren voor de gek gehouden met een sloopfonds. Daarmee zou Nederland een belangrijke stap kunnen zetten in het oplossen van de leegstand van kantoorgebouwen. Er is lang over gepraat, het is opgeschreven in het Convenant Aanpak Leegstand Kantoren en toen is er veel gesteggeld over wie hoeveel moest betalen. Nu is het officieel ten grave gedragen.

Ondertussen wordt het aantal ongebruikte gebouwen steeds groter. Eigenlijk hebben we geen idee waar te beginnen. Het voelt alsof je een ondergelopen kelder met de hand moet gaan leegscheppen. Toch zijn er op diverse plaatsen initiatieven en plannen om iets aan het probleem te doen. Zo heeft stadsontwikkeling van gemeente Rotterdam een gedegen analyse gemaakt van de leegstand in de stad. Eigenlijk het begin van een VastgoedVervanglijst: zo’n 5 procent van de leegstaande kantoren bestaat uit incourante panden op zwakke locaties.

En dan is er nog circa 10 procent incourante panden op goede locaties (zie afbeelding). Dat zijn volgens mij de gebouwen die zonder meer op de vervanglijst kunnen. Panden die hard toe zijn aan een nieuwe impuls. Dat kan de sloophamer zijn, maar ook een groep mensen die gebouw en gebied nieuw elan en perspectief geven, zoals we ook binnen de Taskgroup Value Cases van het netwerk Vernieuwing Bouw hebben gedaan.

De VastgoedVervanglijst is per gemeente een lijst van gebouwen die we graag inleveren omdat we denken ze niet meer nodig te hebben, met foto en adresgegevens. ‘We’ kan iedereen zijn. De eigenaar, gebruikers, omwonenden, het gemeentebestuur, etc. De gebouwen waar we het liefst vanaf willen, staan bovenaan. En de rekening voor het inzamelen en verwerken van afgedankte gebouwen? Dat kan als bij WeCycle: “De kosten voor de inzameling en verwerking komen ten laste van de producenten en importeurs”, lees: bouwers, beleggers, ontwikkelaars en gemeenten. Maar misschien moeten we dat gesprek voeren als wat we graag inleveren, een gezicht heeft gekregen.

In de hoop dat u mijn cadeauwens kunt invullen alvast een gebouw om op de VastgoedVervanglijst te zetten: het voormalige postkantoor aan Schiedamseweg 240, te Rotterdam. Ongebruikt sinds september 2009.

Gerben van Dijk, procesmanager Vernieuwing Bouw

Hij schreef deze bijdrage op persoonlijke titel

Reageer op dit artikel