artikel

Gelijkwaardig maar niet gelijk

bouwbreed

Gelijkwaardig maar niet gelijk

Ieders inbreng op waarde schatten, respecteren en goed gebruiken. Wie wil dat niet? Wij allemaal toch? Wat maakt dan dat we dit te weinig doen?

Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Teams van ‘gelijke samenstelling’ struikelen maar al te vaak over de kracht van diversiteit. Wat als leiderschap je inbreng is? Dat geeft ongelijkheid, zo lijkt het. ‘Dus aarzel ik om mijn talent om het proces en de groep te sturen in te zetten.’ Dat daarmee het eindresultaat in het gedrang komt, nemen we samen op de koop toe. Stel je voor dat de gelijkheid doorbroken wordt. Ja, wat gebeurt er dan eigenlijk? Zijn we dan geen team meer? Is er geen plaats meer voor eigen-wijsheid?

Het kost moeite om mensen uit te leggen, dat gelijkwaardigheid verschilt van gelijkheid. Leiderschap of het voortouw nemen zien we nog altijd als iets hiërarchisch; eerder omgeven met macht dan met gezag. ‘De professional die het beste het werkveld overziet, heeft de leiding’; is weliswaar een mooie omschrijving van leiderschap in de netwerkwereld; maar werkt het al? Ik zie het zelden. Gelijkheid legt een bommetje onder diversiteit. Je ontkent immers dat we anders zijn. En hiermee ontneem je jezelf en anderen de kans om elkaars kracht echt te gebruiken. Gelijkwaardigheid betekent dat we uitgaan van de basiswaarde dat ik OK ben en jij ook. Dat biedt perspectief.

Je zou denken dat dit alleen lastig is in de oude wereld. Waar de baas de macht heeft en de anderen volgen. Ogenschijnlijk dan, want meestal gaan de volgers hun eigen gang. Zolang ze niet openlijk obstructie plegen wordt dat getolereerd. En als het te heftig wordt, pakken we iemand aan. In het beste geval is er een heftige confrontatie. Dat klaart de lucht en daarna kunnen we weer verder.

De meesten van ons gaan professionele confrontaties liever uit de weg. Hard op de inhoud, zacht op de relatie, is iets wat nauwelijks wordt onderwezen. Toch is een dergelijke confrontatie hét voorbeeld van gelijkwaardigheid én diversiteit tegelijkertijd. Inhoudelijk verschillen we van mening, maar samen komen we eruit. Waarbij elke nieuwe afspraak ineens een wederzijds commitment blijkt te zijn.

Angela van de Loo, directeur Target Point

Reageer op dit artikel