artikel

Biohars zorgt voor herverwerking van mdf-plaat

bouwbreed Premium

Aardappelen zorgen er mede voor dat mdf-plaatmateriaal biologisch wordt afgebroken. Onderzoekers van de faculteit Chemie van de universiteit van Leicester maken uit aardappelzetmeel een biohars die de vezels bijeenhoudt.

Mdf levert aan het eind van zijn levensduur het probleem op dat het niet kan worden herverwerkt, vinden de Britse wetenschappers. Het wordt daarom verbrand of gestort. Met het Centrum voor Biocomposieten van de universiteit van Bangor en winkelinrichter Sheridan and Co uit Leicester ontwikkelden de onderzoekers Mdf met biohars uit aardappelzetmeel. Gemengd met vezels komt het onder invloed van druk en warmte in vorm. De eerste proeven wijzen uit dat het nieuwe materiaal uiterlijk niet verschilt van conventioneel mdf. De praktijk leert volgens de onderzoekers ook dat bewerkingen als het verzagen van de platen makkelijker gaat. De productie gaat eveneens makkelijker omdat er geen formaldehydehars wordt gebruikt. De groep wetenschappers wil met een subsidie van de overheid proberen de mdf-platen met biohars op een grotere schaal te produceren.

Reageer op dit artikel