artikel

Zesje

bouwbreed Premium

Zesje

‘Leiderschap in de bouw krijgt een zesje’ volgens Cobouw van afgelopen woensdag 20 november 2013. Zo! Dat is toch maar mooi een voldoende.

Niks meer aan doen dus? Nederland houdt wel van zesjes, doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Toch wordt er een hele pagina in deze krant gewijd aan ‘softe’ en ‘sociale’ factoren die veel belangrijker zijn dan techniek. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik daar best blij van word (behalve van de terminologie, daar schreef ik eerder al over). Een zesje is natuurlijk een slechte score voor leiderschap. Peopleskills zijn ondergewaardeerd en dus ondervertegenwoordigd in de bouwsector. Daar moeten we absoluut iets aan doen.

Toch kreeg ik ook wat kriebels bij het lezen van het stuk, met name bij deze uitspraken: “Bouw draait om mensen, niet om stenen of asfalt.” “De bouw draait veel te veel om techniek, terwijl ‘softe’ en ‘sociale’ factoren veel belangrijker zijn.” Echt, ik ben de eerste die op de barricades klimt om meer mensgerichtheid in onze sector te promoten. Maar dit slaat door!

De bouw vernieuwt als we tot een evenwichtig samenspel komen tussen techniek en mensen. Niet door de nadruk op een van twee te leggen. Dat is nu juist het probleem waar we mee kampen: de eenzijdige gerichtheid op techniek in onze sector. En dat moeten we niet vervangen door een eenzijdige gerichtheid op de menskant. Vakmanschap en leiderschap zijn beide cruciaal. Goed leiderschap is nodig om het vakmanschap tot bloei te laten komen, om ruimte te scheppen voor een goede uitvoering van mooie projecten waarbij iedereen tevreden is. De opdrachtgever, maar ook de vakmensen op het project, inclusief alle ketenpartners.

Mijn kind op de middelbare school komt ook wel eens met zesjes thuis. Stel dat hij een acht voor wiskunde heeft (if only…) en een zesje voor Engels. Dan is het niet slim om te zeggen: alleen nog maar aan Engels werken schat, die wiskunde zit wel goed. Nee: hou die acht vast, en werk hard aan het omhoog halen van de zes!

Jacqueline Schlangen, directeur Vernieuwing Bouw

Zij schrijft deze column op persoonlijke titel.

Reageer op dit artikel