artikel

Wat vrouwen willen

bouwbreed

Wat vrouwen willen

Meer vrouwen in de bouw. Meer vrouwen op hoge posities. Is dit een doel van ons vrouwen of is dit door de gemeenschap bedacht? Wil onze branche vrouwen in de bouw om hun kwaliteiten of omdat het maatschappelijk verantwoord is?

Willen vrouwen wel bewust werken in onze branche? Ik hoor nooit een vrouw zeggen: “In de bouw, daar wil ik graag werken.” We mogen de deuren echter wel wat verder openzetten voor dames. Niets komt vanzelf, dus ook als vrouw moet je een plekje veroveren. Dat het nog ongewoon blijft bleek wel onlangs tijdens een collegiaal bezoek. Op mijn vraag waar het damestoilet was, werd de telefoniste gevraagd om het antwoord. Heel cliché, maar wel anno 2013. Geen onwil, maar nog niet overal geworteld, zullen we maar zeggen.

Genetisch is veel bepaald. Er zijn zaken die wij vrouwen gewoon goed, vaak beter, kunnen. Zoals communiceren, organiseren, oplossingen zoeken, verbinden van mensen etc. Wij zijn niet op zoek naar macht, maar naar voldoende vrijheid en verantwoordelijkheid. Dit alles ten behoeve van één doel: resultaat. Uit ervaring weet ik dat de meest lastige transacties versoepeld worden door een vrouw in het proces te betrekken. Een vrouw kan net die andere, juiste, wending aan een gesprek geven. Vrouwen voegen binnen het bedrijf wat toe. En niet alleen om de aankleding, sfeer en ontvangst wat charmanter te maken. Vrouwen brengen processen beter in balans.

Een vrouwenquotum lost de m/v-balans in de bouw echter niet op, de beste moet immers de kar trekken. Laat dames en heren doen waar ze goed in zijn, erkennen waar ze minder in zijn en de samenwerking zoeken voor de perfecte cohesie. De (bouw)wereld functioneert vervolgens een stuk efficiënter met de juiste persoon aan het roer.

Laat het als mannen maar over u heen komen, de vrouwen komen er aan. Het integratieproces heeft tijd nodig, daar zijn geen pilletjes voor. Romantiek haal je ook niet uit een (lust)pilletje, daar gaat immers ook een intensief proces van samenwerken aan vooraf. Toch, heren?

Karin Rog, commercie en marketing bij TWW, Oldenzaal

P.S. De voorraad geruite-blousjes-met-korte-mouw bij de kringloopwinkels is aanzienlijk gestegen de afgelopen maand. Het doet mij goed dat de subtiele hint in mijn vorige column hieraan wellicht heeft bijgedragen.

Reageer op dit artikel