artikel

Warmte gered uit doucheputje

bouwbreed

Warmte gered uit doucheputje

Met een spiralende koperleiding achter het doucheputje verwarmt Zypho het koude water dat onderweg is naar de douchekop. Zo wordt opvallend veel warmte teruggewonnen, die anders het riool in stroomt.

De warmteterugwinsifon was genomineerd voor de innovatieaward die begin deze week op de Franse bouwbeurs Batimat werd uitgereikt. Hij viel daar net buiten de prijzen. Een teleurstelling voor de uitvinder Jose Meliço, maar niet een om lang bij stil te staan. Want de jonge Portugees won de afgelopen jaren al diverse prijzen.

De spiralende koperbuis is dubbelwandig uitgevoerd en voldoet daarmee aan de Europese norm die stelt dat vermenging van aan- en afvoerwater nooit plaats mag vinden. De Zypho beschikt inmiddels over een Kiwa certificaat. EasyDrain uit Oldenzaal heeft de WTW-sifon inmiddels ondergebracht in de luxere badkamerproducten uit haar assortiment.

Lees morgen meer over de warmteterugwinsifon in Dagblad Cobouw

 

Reageer op dit artikel