artikel

Sinterklaas geeft het goede voorbeeld

bouwbreed

Sinterklaas geeft het goede voorbeeld

Wij houden graag vast aan diepgewortelde tradities. Dat bewijst het Sinterklaasfeest dit jaar. Is dat ook zo met ons veiligheidsgedrag? Of valt dit beter aan te passen? Jos Schouten heeft een verlanglijstje.

Er is veel te doen geweest over Sinterklaas dit jaar; niemand had kunnen voorspellen dat deze eeuwenlang gewortelde traditie zo controversieel zou worden. Het is zo lang ik mij kan heugen een bijzondere stemming als het sinterklaastijd wordt. De herfst kleurt de bladeren prachtig van tint; de temperaturen duiken ’s nachts af en toe weer onder het vriespunt en de wintertijd is ingegaan.

De nostalgie van zo’n feest en de te voorspellen afloop van komen en gaan van de goedheilig man, pakjesavond en het Grote Boek maken deel uit van ons culturele erfgoed. Als veiligheidskundige kijk ik iets anders naar deze zaak: hoe zit het eigenlijk met de veiligheid van Sint en pieten op het dak? Waarom geen bescherming tegen valgevaar? Hoe zit dat met die veiligheidscultuur en dat gedrag? Vreemd dat niemand zich dáár zorgen overmaakt. Kennelijk vinden wij het niet leuk dat er aan het feest getornd wordt en verzetten ons massaal tegen iedereen die dit van ons af probeert te nemen. Zelfs tegen de Verenigde Naties stellen we ons onverzettelijk op! De VOC- en Watergeusmentaliteit in ons ontwaakt zelfs! Maar van die veiligheid vinden we niets, die is vanzelfsprekend. Het gaat immers altijd goed, daar op die daken. Zelfs de liedjes verhalen ervan.

Tijdens de intocht in mijn woonplaats Harderwijk besloot ik de dialoog met de Sint aan te gaan. Ik was benieuwd wat hij van de ophef over zijn feest vindt en of hij een parallel ziet met de veiligheidscultuur in de bouw. In het Sinthuis kreeg ik hem te spreken. “Aha,” zei hij, “hoe gaat het er nu mee? Je was als kind heel anders dan nu, helemaal niet zo met veiligheid bezig en zo. Dat is nu wel anders geworden.”

Ik beaamde dat en vroeg de Sint of hij erg geschrokken was van de commotie dit jaar. Hij vertelde dat dat wel meeviel, hij maakte zich meer zorgen over de vraag of er niet te veel hulpsinterklazen tegelijk bij elkaar op straat zouden worden gezien en of de pieten er wel écht uit zouden zien. Op mijn vraag of de diepgewortelde traditie van Sinterklaas met paard en pieten op dak parallellen heeft met de veiligheidscultuur in de bouw, lachte hij.

Ach, zo vertelde hij, dat van die daken, dat doen we niet meer, dat is veel te gevaarlijk! Ook wij kunnen vallen en het heeft een tijd geduurd voordat wij dit inzagen. Het ligt namelijk aan ons eigen gedrag dat wij dit deden. Inmiddels doet Sint aan veiligheid en probeert het goede voorbeeld te geven. Immers, zo zet je de eerste stappen op het pad naar een betere veiligheidscultuur. Net zoals de mensen aan mijn traditie vasthouden, zo houden ze ook vast aan hun veiligheidscultuur. Daar moet je nog hard aan sleutelen!

“O ja,” zei hij ten slotte, “over een maand komt de Kerstman ook weer langs, ik ben nu met hem in gesprek over het aanbrengen van een gordel in zijn slee, dan kan hij er niet uitvallen zoals laatst gebeurde.”

Ik was verrast over deze uitspraken en vroeg hem of er geen manier is om die cultuuromslag door bewustwording en gedragsverandering wat te stimuleren. Hij lachte en zei: “Schrijf het maar op je verlanglijstje en zet je schoen, wel mooi zingen hoor!” Daarna verdween hij. Dus bij deze mijn lijstje. Ik wens dat de Nederlanders de bouw en de bouwveiligheid nét zo belangrijk vinden als ons sinterklaasfeest en dat ze ook op de barricade springen als er ongevallen gebeuren die, na analyse, blijken voorkomen te kunnen worden. Ik wens me ook een toenemende bewustwording van de werknemers in de bouw en het besef iets met die bewustwording te willen doen. Het belangrijk te vinden en het uit te dragen.

Ik wens hetzelfde voor de bestuurders van bouwbedrijven die leiderschap op veiligheidsgebied moeten laten zien. Zij zijn, hoe je het ook wendt of keert, de cultuurdragers van een organisatie en bij uitstek geschikt om het goede voorbeeld te geven en de veiligheid uit te dragen en dit belangrijk te vinden. Ik wens eenieder tenslotte een heel fijn sinterklaasfeest toe. Geniet van de warme chocolademelk en gevulde speculaas!

Jos Schouten, veiligheidskundige bij Aboma in Ede

Reageer op dit artikel