artikel

Politicus van het jaar

bouwbreed

Politicus van het jaar

Laatst luisterde ik naar twee Tweede Kamerleden die een debatje voerden over de woningmarkt.

Ze werden geanimeerd ondervraagd door een radiopresentator die vooral zelf veel aan het woord was. En bovendien de leukste wilde zijn. Los daarvan maakten de verhalen van de twee politici geen grote indruk. Hun namen doen er niet toe, want ik ben bang dat het bij de andere partijen niet veel anders zou zijn geweest.

Je zou verwachten dat juist nu politici op het vinkentouw zitten. De nieuwbouwmarkt is nagenoeg weggevallen. De prijzen in de bestaande koopsector staan onder grote druk. De huren stijgen. En de portemonnee van huurders en kopers schijnt onder water te staan. In het vorig decennium was het prijsschieten geweest voor politici. Nu mompelt iedereen wel wat of heeft wat blijmoedige kwinkslagen, maar onderscheidend is het niet, laat staan vernieuwend of baanbrekend.

Dat geldt overigens ook voor de steden. Vroeger hadden we wethouders die spraakmakend waren en die de lokale ruimte volop benutten. Elke grote stad had wel zo’n wethouder in de jaren 80 of 90. Als landelijke politici onderkoeld leken te raken, dan stonden zij klaar om de kachel op te stoken. Noem mij de huidige woordvoerders van de grote partijen! Probeer zelf eens de wethouders wonen op een rijtje te zetten van de G-4, de 100.000+-gemeenten of de G-32/34.

De enige politicus die boven het maaiveld uitsteekt, is Stef Blok. Jaaah, Stef Blok. En dat is (zie bovenstaande) niet alleen bij gebrek aan beter, maar toch vooral de ver- dienste van Blok zelf. Hij vindt namelijk wat en doet wat een politicus hoort te doen: de wereld veranderen. Dat doet hij bovendien hard en listig. En handig, want zonder noemenswaardige tegenstand. Ook al is het niet mijn politieke vriend: zo moet het!

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix te Utrecht

Reageer op dit artikel