artikel

Nieuwe makelaars

bouwbreed Premium

Nieuwe makelaars

Wat ga jij morgen doen? Deze vraag hoort meer thuis in het programma van Youp dan bij de NVM. Maar laat ik proberen die vraag toch voor makelaars te beantwoorden.

Volgens mij moeten makelaars zich losmaken van de vastgoedsector. Zolang ze daar bij willen horen gaat er van alles mis. Ze raken besmet met de permanente stroom van integriteitsproblemen. Er niet meer bij willen horen is de enige manier om aan een eigen reputatie en marktpositie te bouwen. Dat geldt ook voor de positionering in de bouwketen. Makelaars willen bij de grote jongens horen. Aannemers, ontwikkelaars en banken. Ook al is die oriëntatie vanuit de wederopbouwtijd logisch, dat is-ie nu niet meer. Het aanbodgestuurde businessmodel is uitgewerkt. Breken met de vastgoedwereld is dus ook om die reden nodig.

Dit zet de weg open voor makelaars om zich volledig te verbinden met de vraagzijde. Zij horen zich te identificeren met de vraagstukken van de koper of de verkoper. Hoe kan de koper geholpen worden door de woning van de ander heen te kijken: hoe kan een make-overer uitzien? En als er verbouwd moet worden, hoeveel gaat dat dan kosten in een minimale en wat luxere variant? En hoe is dat verstandig te faseren? Hoe krijgt de potentiële koper bovendien het geld bij elkaar als hij dat net niet heeft? Nou ja, dat soort vragen. En die zijn voor de verkopende partij ook te stellen. Een makelaar hoort aan de vraagzijde in de vastgoedwereld. Daar zitten zijn klanten, daar bestaan de woonwensen, die maar al te vaak tussen droom en daad blijven hangen.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

Reageer op dit artikel