artikel

Mannen met baarden

bouwbreed Premium

Mannen met baarden

Er komt verandering aan. Het hangt in de lucht. Let maar op. Zodra mannen baarden laten staan en vrouwen zich gaan kleden in militaire outlook, dan is het vijf voor twaalf.

Ik zag het vorige week ook op een mooie fototentoonstelling van Italiaanse jonge kunstenaars, die een ‘documentaire’ hadden gemaakt van het kamp van Che Guevara. Alle mannen hebben vlasbaarden, kijken uitdagend in de lens en de vrouwen staan schuin tegen een paaltje aangeleund hun geweer schoon te maken. Prachtige beelden, maar vooral symbolisch. Ze kondigen aan dat jongeren, die meestal worden weggezet als watjes die tot hun dertigste met hun ouders op vakantie gaan, zeuren over studieschuld en zich de rest van de tijd bezighouden met sociale media, er nu toch echt aankomen.

Hoe minder banen er zijn, hoe groter de urgentie. En hoe beter ze zijn opgeleid, hoe meer ze vinden dat ze het beter weten. Dat laatste geldt overigens ook voor de slecht opgeleiden (helaas). Doelwit zal de naoorlogse generatie zijn. En dat lijkt me terecht. Elke strijd gaat tenslotte in essentie tussen de haves en de have nots.

Dat betekent dat de lezer van Cobouw zijn borst nat kan maken. Maar wat voor tegenstrategieën heeft ‘onze’ generatie? De eerste is plaats maken. Dat is de beste, maar tegelijkertijd de moeilijkste. De tweede is slimme coalities met jongeren aangaan. Dat vergt anders denken bijvoorbeeld. En handelen op basis van gelijkwaardigheid. Ook dat valt meestal niet mee. De derde is de brug ophalen. Proberen te overleven en de jongeren buiten de deur houden. Dat is de meest logische strategie, maar ook de gevaarlijkste. We kunnen moeilijk de politie op mannen met baarden afsturen alsof het (gevaarlijke) feministes zijn die krenten uitdelen.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Utrecht

Reageer op dit artikel