artikel

Kruiwagen komt met aanpasbaar wiel beter vooruit

bouwbreed

Ook aan een kruiwagenwiel valt nog wel wat te verbeteren, vindt Ackeem Ngwenya. Hij bedacht de Roadless; een wiel waarvan de vorm wijzigt naarmate de ondergrond verandert.

Ngwenya studeert Innovation Design Engineering aan het Royal College of Art en het Imperial College London. Hij ontwikkelde zijn wiel vooral voor de wegen van Malawi waar hij vandaan komt. Gemonteerd onder een kruiwagen helpt het wiel ook westerse bouwvakkers vooruit.

Op een harde ondergrond krijgt het wiel een smal loopvlak; het heeft dan een grote diameter. Op zachte bodems wordt het breed, waardoor de diameter afneemt. En er is ook nog een tussenstand. Een soort schaarmechaniek drukt het loopvlak in de gewenste breedte.

Een kruiwagen met zo’n van vorm veranderend wiel kan volgens de ontwikkelaar op elke ondergrond vooruit. De huidige versie van het systeem bestaat uit twee sets spaken in de vorm van een kegel die samen een diabolo vormen. Moeren bewegen de bases van de kegels naar elkaar toe en wordt het loopvlak smaller en omgekeerd. De James Dyson Foundation steunt Ngwenya’s ontwerp.

Reageer op dit artikel