artikel

Kennisuitwisseling

bouwbreed

Kennisuitwisseling

Wat is er mooier dan van twee problemen één oplossing te maken: kennisuitwisseling tussen bedrijven.

Neem de Rabobank. Dertig niet volledig integer handelende medewerkers leverden de Rabobank bijna 800 miljoen boete op. Als de boete voor de totale bouwsector (70 miljoen euro) eind jaren ’90 in dezelfde verhouding staat tot het vergrijp, dan zou je bijna denken dat de bouwfraude echt slechts om ‘pepernoten’ ging. De chinese walls, checks and balances en compliance codes (als het niet Engels is, lijkt het in bancair Nederland überhaupt niet waar) ten spijt, de financiële drijfveren waren te groot om fraude te voorkomen.

Je ontkomt haast niet aan de vraag of het wel gezond is dat processen die elkaar zo ‘gemakkelijk’ onwenselijk kunnen beïnvloeden binnen één bedrijf gehuisvest mogen worden. Toch is dat niet zo uniek als het lijkt. Bij overheden bestaat deze situatie vaak ook, verschillende afdelingen die voor verschillende processen werken en elkaar ogenschijnlijk eenvoudig kunnen beïnvloeden. Zo zijn projectorganisaties vaak gehuisvest onder hetzelfde dak als de vergunningverlening en delen zij de koffieautomaat met de afdeling handhaving.

Het ontbreken van bovengenoemde Engelse termen zou een huge riskzijn in de audit van een compliance officer. Niets is minder waar, van onwenselijke tot zelfs onrechtmatige beïnvloeding tussen deze afdelingen lijkt geen sprake. Sterker nog, dergelijke afdelingen zijn voor een projectorganisatie meer dan eens juist één van de meest weerbarstige actoren binnen het project. Niet gedreven door een strikt financieel belang, maar vanuit diverse maatschappelijk belangen lijkt het perverse gedrag niet te ontstaan.

Uiteraard is er wel van alles te vinden over de doelmatigheid van deze ‘samenwerking’. Beide organisaties zouden op dit vlak dus iets van elkaar kunnen leren. Nu onze overheid nog een aantal banken in de portefeuille heeft lijkt me een uitwisselingsprogramma snel te organiseren.

Roel Reuser, adviseur contractering en risicomanagement bij Twynstra Gudde (rre@tg.nl)

Reageer op dit artikel