artikel

Het onverstand

bouwbreed Premium

Paniek in het land. Standard & Poor heeft de rating voor ons land verlaagd van AAA met negatief vooruitzicht naar AA+ stabiel. Een schok waart door het land. ‘s Lands penningmeester Jeroen Dijsselbloem is al driftig aan het nadenken welke lasten hij nu weer kan verzwaren om de stijgende rente op staatsobligaties te voldoen. Het […]

Paniek in het land. Standard & Poor heeft de rating voor ons land verlaagd van AAA met negatief vooruitzicht naar AA+ stabiel. Een schok waart door het land. ‘s Lands penningmeester Jeroen Dijsselbloem is al driftig aan het nadenken welke lasten hij nu weer kan verzwaren om de stijgende rente op staatsobligaties te voldoen.

Het onverstand regeert, kan de conclusie zijn. Kennelijk heeft iedereen alweer vergeten dat het dit soort ratingbureaus zijn geweest die de aanzet voor de financiële crisis hebben gegeven. Zij zijn het immers die al die rommelhypotheken zonder waarde voorzien hebben van een triple A-status. Daar is iedereen toen ingestonken, te beginnen met de banken.

Het enige waar zo’n rating dus goed voor is, is voor het afvegen van de vrijwel gelijkluidende edele achterdelen mits de rating op papier is en niet digitaal. Anders heb je er helemaal niets aan.

Maar ondertussen zitten we wel met het onverstand dat maar blijft regeren. Neem het Energie-akkoord. Iedereen enthousiast. Bouw- en installatiesector keken al met rode konen naar de kansen op omzet. Het kabinet werd voor het eerst in zijn bestaan geprezen om de visie die het akkoord uitstraalde. Eindelijk werd er serieus werk gemaakt van duurzame energieopwekking.

Geschrokken van zoveel lof heeft Henk Kamp, inderdaad ook zo’n boekhouder onder de bewindslieden en daarom maar op Economische Zaken gezet, besloten om het vertrouwen van de ganse bevolking maar weer eens te beschamen. Hij is op het lumineuze idee gekomen om de zaak nu zo te organiseren dat miljoenen aan investeringen ineens niet rendabel meer zijn. Duurzame energieopwekkers moeten ineens belasting gaan betalen ondanks de salderingsregeling voor zelf opgewekte energie. Zouden Kamp met in zijn kielzog Rutte nu verbaasd zijn over het weer tanende vertrouwen van de burger in de politiek? Daar behoeven ze niet bang voor te zijn. De burger weet van de spreekwoordelijke perfiditeit van de overheid. En de burger weet ook al langer dat er twee werelden zijn, de echte en de politieke. Helaas regeert het onverstand van de tweede over de eerste. En dat kost ons dan de triple A-rating.

Reageer op dit artikel