artikel

Geloofwaardig

bouwbreed Premium

Hoe vaak hoor je politici niet klagen dat het vertrouwen in de politiek weg is. Zouden ze er ooit aan denken dat het wel eens hun eigen doen en laten kan zijn dat daar aanleiding toe geeft. In deze tijd dat iedereen zucht onder bezuinigingen, lees lastenverzwaringen en aangescherpte regels op het gebied van onder […]

Hoe vaak hoor je politici niet klagen dat het vertrouwen in de politiek weg is. Zouden ze er ooit aan denken dat het wel eens hun eigen doen en laten kan zijn dat daar aanleiding toe geeft. In deze tijd dat iedereen zucht onder bezuinigingen, lees lastenverzwaringen en aangescherpte regels op het gebied van onder meer WIA en WW, presteert de Tweede Kamer het weer eens om voor zichzelf een uitzonderingspositie te creëren.

Kamerleden die niet meer terugkeren behoeven geen baantje onder hun niveau te aanvaarden. Een motie van de SP om dezelfde regels te hanteren voor Kamerleden als voor iedereen werd verworpen deze week. Raar eigenlijk voor een groep waarvan te verwachten is dat hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk hoger liggen dan van het klootjesvolk dat zij continu pesten. Of zouden ze beseffen dat niemand op ze zit te wachten in de markt.

Een soortgelijke domheid zie je als de overheid als marktpartij gaat optreden. Stel eens dat Wehkamp of Otto u een tientje vraagt voor hun catalogus en dat als u die niet neemt niet bij hen kunt kopen. Zou u er ooit iets kopen? Nee toch.

Het is wel de methodiek die het Rijks Vastgoed en Ontwikkelingsbedrijf hanteert. Als een lepe makelaar worden 42 rijksobjecten van een ongebruikte pijpleiding tot een verlaten bunker en ook nog wat desolate kantoorpanden en een jachthaven op de markt gegooid. Daar mag via het bureau van de landsadvocaat op geboden worden, maar dan moet u wel voor 150 euro het biedboek kopen. Wie wil er zijn spullen kwijt, denk ik dan.

De enige mogelijkheid die de arme burger heeft om dit soort uitzuigerij een halt toe te roepen, is met de voeten stemmen. Geen biedboek kopen dus en niet meedoen. Als iedereen dat doet blijft het rijk mooi met zijn spullen zitten en moet het gaan nadenken of het wel goed bezig is. Not dus. Het is in ieder geval de enige manier waarop het volk zich geloofwaardig kan maken.

Reageer op dit artikel