artikel

Winnen of de Jorritsma-tactiek

bouwbreed

Ik heb een tijdje gevoetbald in de zevende klasse reserve. Nou ja, gevoetbald… Een beetje op het veld rondgelopen. Een vriendenteam, geen hoge doelen en niet te veel ambitie (waarom vertel ik dit eigenlijk?). De mindere goden stonden linksbuiten, of ergens op de midden, waar ze weinig kwaad deden. De wat betere voetballers probeerden daar een beetje omheen te spelen. En maakten de zwakkeren een keer een foutje? Geen probleem, als ze de derde helft maar haalden.

Een prima werkwijze, totdat er kampioensambities zijn. Dan verandert de situatie namelijk zienderogen. Winnaarsmentaliteit wordt iedere keer in de weg gelopen door mensen die net op de verkeerde plek staan of eigenlijk gewoon niet kunnen voetballen. Na een paar wedstrijden tegenslag geven ook de betere spelers het langzaam maar zeker op. Weg motivatie en kansen op de cup. Voelt u de parallel al aankomen? In het bedrijfsleven zien we dit ook gebeuren. Waar bedrijven voorheen door konden modderen, dwingt de crisis ze nu tot een kampioensinstelling. Opeens staan houding en gedrag die voorheen geaccepteerd werden, zelfbehoud in de weg. Als zoiets al jaren suddert, is het verdomde lastig in te grijpen. Opvallend is dat burgemeester Jorritsma met haar plannen om aso’s naar de rand van Almere te sturen in dezelfde valkuil dreigt te stappen. Dodelijk. Door personen die blijkbaar niet in de samenleving (organisatie/cultuur/voetbalteam) passen in een hoekje te zetten binnen die samenleving, accepteer je feitelijk hun gedrag. Omdat ze ook nog eens dezelfde denkwijze hebben, versterken ze elkaar en gaat het alleen maar bergafwaarts. Wat gebeurt er als Almere straks die gewenste groei tot toplocatie doormaakt? Juist: de aso’s aan de rand wonen weer in de stad en je komt de mindere goden iedere keer weer tegen. Voor een goede coach (/burgemeester/directeur) zijn er volgens mij maar twee mogelijkheden: of je gaat er helemaal voor, of je ligt eruit.

Reageer op dit artikel