artikel

Weerstand

bouwbreed

Weerstand

‘Als je alleen een hamer kunt hanteren, lijkt elk probleem een spijker.’ Van wie deze wijsheid is, weet ik niet. Wel maakt het duidelijk waarom bedrijven worstelen zichzelf opnieuw uit te vinden.

Terwijl er zoveel slimme mensen in diezelfde bedrijven werken. Het is inmiddels iedereen wel duidelijk dat we toekomst problemen niet kunnen tackelen met onze oude manier van denken of handelen.

Het artikel van Chris Argyris ‘Teaching Smart People How to Learn’ is een aanrader voor wie dit dilemma wil doorbreken. Het stamt uit 1991, maar is nog altijd relevant. De slimste mensen hebben de meeste problemen met leren. Hoe dat komt? Slimmerikken hebben weinig ervaring met mislukken. Dus als het een keertje tegenzit, brengen ze alle verdedigingsmechanismen in stelling die ze in voorraad hebben. Op het moment dat het het meest nodig is, heb je geen toegang tot je leervermogen. Zou het komen omdat leren begint, waar het weten eindigt? Blijkbaar wordt er gevraagd iets nieuws aan te boren.

Wat kan helpen? In zijn nieuwe boek ‘Grounded’ geeft Bob Rosen een scherpe introductie. “Iedereen droomt van succes. Maar wanneer ons verlangen naar succes verandert in een dwingende behoefte tot scoren, hebben we werkelijk een probleem. Plots neemt onze faalangst het stuur over. Voorzichtigheid blokkeert vervolgens nieuwsgierigheid en verandering.” Natuurlijk biedt hij een remedie aan. “Laat anderen zien dat je werkelijk slim bent, niet hoe je je hakken in het zakken kunt zetten.” Hoe je dat doet?

Wat te denken van zelfreflectie. Kritische zelfbeschouwing is een goede start. Wees eerlijk hoe je bijdraagt aan de problemen van je bedrijf. Dat doe je natuurlijk niet met opzet, maar het gebeurt wel. En verander dan hoe je acteert. Leer zelfbewust te zijn. Vreemde tip; je moet toch wat leren? Zelf bewust in de zin van jezelf kunnen en durven waarnemen. Je aanvliegroute kan al een probleem op zich zijn. Welke emotionele reacties vertoon je, welke blinde vlekken heb je, welke gewoontes werken eigenlijk niet meer? En tot slot: sta open voor een levenlang leren. Een andere wijze van kijken of mindset, tegendraadse mensen kiezen als rolmodel helpen je leercurve te versnellen.

Lang verhaal kort: zoek het niet buiten maar in jezelf!

Angela van de Loo, directeur Target Point

Reageer op dit artikel