artikel

Sores of stemmingmakerij

bouwbreed

Sores of stemmingmakerij

Brancheverengingen hebben tot doel de belangen van ondernemers te behartigen, zowel binnen de sector of bedrijfskolom, als naar de politiek. Het vak staat centraal.

Soms heeft een branchevereniging ook maatschappelijke taken: het bevorderen van de belangstelling en de opleiding van nieuwe werknemers bijvoorbeeld. Eén van de oudste taken (de markt verdelen onder het genot van een hapje en een drankje) is al weer enige tijd uit de statuten geschrapt.

Brancheverenigingen hebben de neiging zich vol te eten met nieuwe taken. Ze gaan niet alleen overbodige dingen doen, maar er komen ook – al dan niet succesvolle – commerciële taken bij. Van tijd tot tijd dijen brancheverenigingen uit, waarna ze hoognodig getrimd moeten worden. Dat uitdijen gaat meestal vanzelf, de aankondiging van trimmen gaat gepaard met veel ketelmuziek. Als de sores op straat komt te liggen, is er vervolgens geen houden meer aan.

Zoiets lijkt de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen (NVM) nu te overkomen. Eerst was er twijfel over de integriteit van een bestuurslid, toen was er gelazer over dochterondernemingen Funda en Realworks en intussen gaat het over de wijze waarop bestuur en directie de dochters aansturen en de leden bedienen.

Als een dagblad hier een beetje in gaat wroeten, dan vindt de NVM dat stemmingmakerij. Wat moet de NVM anders doen dan naar de pers wijzen? Brancheverenigingen staan pal voor de beroepsgroep. Ze zijn het gezicht van de branche. Integriteit moet dan ook met kapitalen zijn geschreven. Brancheverenigingen zijn geen ondernemingen. Dat ze (nieuwe) activiteiten voor hun leden starten, daar is wat voor te zeggen, maar zodra die lopen, zou ik zeggen: naar de markt. En verder? Gewoon terug naar de primaire taak: alles doen wat nodig is om het vakmanschap te bevorderen van de leden.

Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix, Utrecht

Reageer op dit artikel