artikel

Schiet nou op!

bouwbreed

Schiet nou op!

Ik lees steeds vaker hoopvolle berichten over een naderend herstel van de bouwsector. Vorige week kopte een landelijk ochtendblad: ‘Bouw klimt uit het dal’. En ook het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid becijferde dat de totale orderportefeuille in de bouw zich heeft gestabiliseerd en dat de werkvoorraad in de woningbouw met een tiende maand is gestegen naar 5,5 maanden.

Vooropgesteld, ik vind dat we ons, mede door de media, aardig in de put hebben gepraat. En als we onszelf nu met positieve berichtgeving weer een beetje uit dat negativisme weten te praten, juich ik dat toe.

Maar eerlijk gezegd zie ik om mij heen nog geen enkele verbetering. Woningcorporaties maken met hun projecten een pas op de plaats en kiezen niet écht voor nieuwe wegen. Bij aanbestedingen zie ik nog steeds alleen maar kamikaze-offertes. De koopmarkt is nog steeds extreem rustig, mede doordat banken nog steeds weinig financiële ruimte bieden. Vandaag bieden 18 organisaties in de bouw een petitie aan de Eerste Kamer aan. Het zijn dezelfde partijen die in het voorjaar het initiatief voor de Bouw nou Op!-campagne hebben genomen. Uiteraard steun ik de mening dat wij als sector een belangrijke bijdrage aan het herstel van de Nederlandse economie kunnen leveren. En dat vooral ook de nieuwbouw daaraan kan bijdragen. Aandacht hiervoor vragen hoort bij de rol en taak die vertegenwoordigende organisaties hebben.

Tegelijkertijd ben ik van mening dat we van ‘Den Haag’ niet zoveel te verwachten hebben. De politiek vindt nu eenmaal dat de sector geduld moet hebben omdat ze ervan overtuigd is dat de genomen maatregelen bijdragen aan een stuk herstel. Dus intussen moeten we het vooral zelf doen. Hoe? Door met betere marktbenaderingen, betere dienstverlening en met andere businessmodellen te komen. In plaats van ‘Bouw nou op!’ zeg ik daarom tegen de branchegenoten: ‘Schiet nou op’. Anders blijven die positieve krantenberichten écht niets meer dan de wens die de vader van de gedachte is.

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel