artikel

Schelpen maken afvalwater schoon

bouwbreed

Schelpen van schaaldieren kunnen afvalwater schoonmaken. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van het Britse Bath. In de proeven bleken mosselschelpen in staat om hormonen, medicijnresten en kunstmeststoffen die in het water zitten, af te afbreken. De reinigende werking komt door calciumoxide, één van de bestanddelen van de schelpen. Tot nog toe gebeurde deze reiniging […]

Schelpen van schaaldieren kunnen afvalwater schoonmaken. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van het Britse Bath. In de proeven bleken mosselschelpen in staat om hormonen, medicijnresten en kunstmeststoffen die in het water zitten, af te afbreken.

De reinigende werking komt door calciumoxide, één van de bestanddelen van de schelpen. Tot nog toe gebeurde deze reiniging met titaniumdioxide. De onderzoekers zeggen daarmee een oplossing te hebben voor de groeiende berg schelpen van de voedingsindustrie.

De studie richt zich nu op het industrieel winnen van onder meer calciumoxide uit schelpen. Verdere studie moet uitwijzen waarvoor de herwonnen stoffen nog meer te gebruiken zijn.

Reageer op dit artikel