artikel

Schaamtelappen

bouwbreed

Schaamtelappen

Elke columnist zal zo zijn favoriete onderwerp hebben. Ik houd van vallende sterren. En dan eigenlijk vooral van het verhaal eromheen. Het bukken, het gedraai en het labyrint van ontkenningen.

Fascinerend, elke keer opnieuw. Intussen is geen enkele ster meer veilig. Het via de dagbladen mogelijk maken van anoniem klokkenluiden leidt tot een ongekende gretigheid om inhalige gezaghebbers en baantjesverzamelaars er bij te lappen. Vervolgens wordt de boosdoener (die er meestal niet als een boosdoener uitziet) genadeloos aan de publieke schandpaal geslagen en is er geen redden aan. Dat ze zelf roepen dat het achteraf onhandig was of zeggen dat hun tegenstanders eindelijk hun gelijk halen, helpt niet. Het maakt geen indruk. Het zijn doekjes voor het bloeden.

Misschien is het wel een idee die doekjes in het vervolg schaamtelappen te noemen: lappen om het schamen te verhullen. Want dat is het goede nieuws. Er is geen mededogen meer. De publiciteit die boosdoeners nu over zich heen krijgen, kent maar één antwoord: geen ontkenningen, maar schaamte. En dat laatste zie je nu ook gebeuren. Daarmee lijkt het er wel op dat ik mijn favoriete onderwerp aan het kwijtraken ben. Want wat normaal wordt, daar hoef je niet meer over te polemiseren.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix, Utrecht

Reageer op dit artikel