artikel

Nieuwe coalities

bouwbreed

Nieuwe coalities

De optimistische woorden vorige week van Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, waren plezierig om te horen. Maar helaas, ze brachten mij niet in een hosannastemming.

De politieke reacties op zijn positieve geluid en de moeizame onderhandelingen van dit kabinet in zijn pogingen voor het bezuinigingspakket een meerderheid te krijgen, geven mij aan dat we er nog lang niet zijn.

Al jarenlang worden bouwondernemers, ontwikkelaars, (toe)leveranciers, adviseurs, zzp’ers maar bovenal de consumenten gegijzeld door onzekere omstandigheden. Ook de stevige besluiten door woningcorporaties over de verhuurdersheffing maken duidelijk, dat er behoefte is aan fundamenteel andere strategieën binnen onze branche.

We kunnen met op ‘Den Haag’ gaan zitten wachten maar daar komen de oplossingen niet vandaan. Daarom moeten we het met open mind , visie en doorzettingsvermogen zelf doen. Laten we beginnen ons af te vragen wat er in de maatschappij leeft en welke toegevoegde waarde we daarin als sector hebben. Het helpt als wij daarbij een brug slaan naar andere sectoren en organisaties. Zo haal ik veel vertrouwen en positieve energie uit burgerinitiatieven op het gebied van lokale duurzame energie. Of uit onze samenwerking met een social enterprise , een woningcorporatie en een gemeente om een wonen-werken-wijkdienstenproject op te zetten en het project om met een ondernemende woningcorporatie en een bankinstelling energie-neutrale woningen te realiseren.

Voor de lange termijn zijn er intensieve samenwerkingen met het onderwijsveld om met nieuwe kennis out of the boxte denken.

Natuurlijk, je hebt voor goede samenwerking partijen nodig die vertrouwen hebben, die willen delen, durven los te laten en bereid zijn te investeren in nieuwe samenwerkingsvormen om nieuwe wegen in te slaan. Maar het begint bij onszelf, wij moeten die coalities aangaan. Tegen de bedrijven die zeggen daarvoor te druk zijn met overleven zeg ik: wat is het alternatief? Persoonlijk bedenk ik liever tien frisse ideeën waarvan er één slaagt dan dat ik blijf wachten op nog zonniger berichten van Klaas Knot.

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel