artikel

Kopen met korting op Zuid 1.0

bouwbreed

Kopen met korting op Zuid 1.0

Rotterdam-Zuid schreeuwt om gentrification. Alleen dat lukt maar niet. Jongeren en jonge stellen met een wat hogere opleiding en werk willen daar niet wonen.

Hoe doorbreek je dat? De oude marketingmatrix biedt uitkomst. Aan het product op Zuid ligt het niet. Er staan in elke straat leuke huizen, vaak juist nog met veel originele details. Aan de prijs ligt het ook niet. Die is laag, niet alleen voor Rotterdamse begrippen, maar zeker voor Randstedelijke. Zelfs als er nog verbouwd moet worden, blijven de prijzen laag.

Dan de plaats. Ja, daar wringt hem met name de schoen. Het zijn geen aantrekkelijke buurten voor de genoemde jongeren en jonge stellen. Dat geldt ook voor de positie, zeg maar de vergelijking met andere buurten. Daar zijn de huizen vaak duurder, maar de omgeving wordt als aantrekkelijker ervaren. Dan liever minder huis in zo’n buurt, dan meer huis op Zuid.

Als het aan het product en de prijs eigenlijk niet ligt, moeten instrumenten worden bedacht om nieuwkomers toch te verleiden op Zuid te gaan wonen. Het is reëel om nog meer korting op de woning te geven vanwege de buurt. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat er niet één nieuwkomer zich vestigt maar veertig of vijftig tegelijkertijd.

Er is schaal nodig om een buurt aantrekkelijk te maken. Eigenlijk was dit de kern van een gewaagd plan van twintig jonge honden die nadachten over Rotterdam-Zuid. Geef een pionier een premie om zich daar te vestigen. En bedenk een systeem dat je veertig tot vijftig huizen in een paar straten of een buurtje tegelijkertijd koopt. Iedereen enthousiast, zelfs specifieke groepen van de beoogde kopers. Alleen nog een suikeroom… De gemeente heeft geen geld, zodat de groep op zoek ging naar een charitatieve instelling. Die deed bijna mee, maar uiteindelijk niet. Het plan schreeuwt om uitvoering. Wie bedenkt de 2.0 versie?

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers felix Utrecht

Reageer op dit artikel