artikel

Emmy Award

bouwbreed Premium

Emmy Award

In ons land barst het van belangenorganisaties, slachtofferhulp, actiegroeperingen en herdenkingscomités. Er hoeft maar iets te gebeuren en er staat wel iemand klaar die zich laat inschrijven bij de Kamer van Koophandel en als een barmhartige Samaritaan van de aangedragen doelstelling zijn levenswerk maakt.

Vooral grote rampen geven zelfs politieke kabouters inspiratie om daarna met regelmaat de betreffende koeien uit de sloot te halen. Des te opvallender is het dat er op 15 september jongsleden nergens de vlag heel- of halfstok hing. Het was toch een lustrummoment van een wereldgebeurtenis met ongekende gevolgen en grote kansen voor inhalige bankiers om zich in het openbaar door het gepeupel met eieren te laten bekogelen.

Precies vijf jaar geleden werd in de vroege ochtend het faillissement aangevraagd van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. Dit startschot voor een financiële crisis waarmee iedereen die overvoed is te maken heeft gekregen, lijkt mij belangrijk genoeg om er mondiaal een feestdag van te maken. Oké, voor sommige een rouwdag maar dat hebben ze vermoedelijk aan hun eigen inhalige gedrag te danken. Jammer dat we nu door Jan en alle bankmannen wijs worden gemaakt dat we moeten bezuinigen en het is stom dat iedereen daar intrapt. Er is geld genoeg en vooral bij die generaties die nu het meeste jammeren en krokodillentranen huilen.

In een vlaag van verstandsverbijstering, nadat de spiegeling van mijn tronie weer in een wijnglas stond, maakte ik mezelf wijs dat we van alle kanten belazerd worden. We moeten er niet van opkijken als over enkele jaren John de Mol weer een Emmy Award in ontvangst mag nemen voor een dramaserie over de algemene beschouwingen. Het politieke debat is een goddeloos mediaspel geworden, met hoofdrolspelers die worden weggespeeld als ze moeten concurreren met de Jostiband.

Om te beginnen zou, zoals in Duitsland en België, een kiesdrempel moeten worden ingevoerd, waardoor al die kleine krolpartijtjes met elkaar jeu de boules kunnen gaan spelen op de Mookerhei. Daarnaast lijkt het mij wijs om van alle volksvertegenwoordigers te eisen dat ze geen politicologie hebben gestudeerd maar minimaal vijf jaar in de bouw hebben gewerkt of achter een vuilniswagen aan hebben gelopen.

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst

Reageer op dit artikel