artikel

Delfts grachtenwater verwarmt woning

bouwbreed Premium

Delfts grachtenwater verwarmt woning

Twee jaar wacht Piero Colonna al op het moment dat hij zijn woning en zijn tapwater kan verwarmen met een warmtepomp die op grachtwater draait. De hoogleraar die bij de faculteit luchtvaart- en ruimtevaarttechniek van de TU Delft doceert, hoopt volgende week tot overeenstemming te kunnen komen met de gemeente Delft en het Hoogheemraadschap van Delfland.

Colonna heeft zijn woning in de Delftse binnenstad al helemaal voorbereid op de komst van zijn warmtepompsysteem. “Alle leidingen zijn al gelegd.” Contact heeft hij inmiddels gemaakt met de Duitse fabrikant Viessmann over de levering van een passende warmtepomp. Het grachtwater wordt door een warmtewisselaar geleid en draagt zijn energie door middel van verdamping over op een koudemiddel. Een tweede wisselaar staat de warmte van het grachtwater af aan een vloerverwarmingssysteem. De installatie heeft volgens de bedenker voldoende vermogen om ook tapwater te verwarmen. Voor piekmomenten breidt hij zijn opstelling uit met een gasketel.

Reageer op dit artikel