artikel

Bergen op Zoom sluit riool met verbeterd deksel

bouwbreed

Bergen op Zoom wil met luchtdoorlatende en waterdichte putdeksels voorkomen dat de stamriolen overstromen. De gemeente ontwikkelde met fabrikant TBS uit Soest een deksel dat ingesloten lucht uit het riool laat ontsnappen maar de straten droog houdt.

Het systeem bestaat uit een klep die aan de onderzijde van de afdekplaat van de put wordt gemonteerd. Deze klep blijft door een gietijzeren contragewicht in een evenwichtstoestand in bijna gesloten toestand onder de plaat hangen. Lucht die bij een stijgende waterstand wordt weggedrukt kan via deze spleet ontsnappen. Aan de klep zijn drijvers gemonteerd. Naarmate het water in het riool hoger komt te staan drukken de drijvers de klep tegen de betonplaat. Een rubber profiel zorgt voor een waterdichte afsluiting. Hoe groter de druk wordt, des te beter de klep zal sluiten.

“Zo’n klep bestond nog niet”, zegt Peter Bogers, hoofd van de afdeling Openbare Ruimte van Bergen op Zoom, te weten. Met putdekselfabrikant TBS zette de gemeente zich aan de ontwikkeling van zo’n deksel. Een deksel dat alleen lucht doorlaat bestaat al langer. De uitgebreide waterdichte variant is nu ruim driekwart jaar in ontwikkeling en moet zich nu in de praktijk bewijzen. Bergen op Zoom hoopt de eerste exemplaren nog dit jaar te kunnen leggen. Het deksel komt in een standaarduitvoering wat in beginsel op elk type put past, al zal in de meeste gevallen de rand moeten worden aangepast op de constructie waarin de klep is verwerkt.

Gesloten luchtbellen

Het bijzondere van het deksel is dat het lucht uit het riool laat ontsnappen en uiteindelijk ook water tegenhoudt. Het deksel lost de problemen op die door het knevelen van een riool ontstaan. Die doen zich voor in de vorm van onder druk staande opgesloten luchtbellen. En die kunnen zo’n kracht uitoefenen dat deksels gaan ‘opdrijven’. Bogers: “Dat kan met zo’n geweld gepaard gaan dat de rand inclusief de omringende bestrating mee omhoog komen.” Bij een overmaat aan regenwater voorkomen de deksels dat de straten overstromen.

Bergen op Zoom voert momenteel de laatste testen uit met het deksel. TBS laat weten in eerste instantie een standaardmodel voor te bereiden. De fabrikant meent dat deze uitvoering in ruim negentig procent van de situaties volstaat. De totale opdracht voor Bergen op Zoom omvat ruim vijftig stuks en wordt naar de producent verwacht volgend jaar uitgevoerd wanneer alle bijzonderheden met de gemeente zijn uitgewerkt.

Reageer op dit artikel