artikel

Bergen op Zoom beproeft nieuw putdeksel

bouwbreed

Bergen op Zoom wil met luchtdoorlatende en waterdichte putdeksels voorkomen dat de stamriolen overstromen. De gemeente ontwikkelde met fabrikant TBS uit Soest een deksel dat ingesloten lucht uit het riool laat ontsnappen maar de straten droog houdt.

Het systeem bestaat uit een klep die aan de onderzijde van de afdekplaat van de put wordt gemonteerd. Deze klep blijft door een gietijzeren contragewicht in een evenwichtstoestand in bijna gesloten toestand onder de plaat hangen. Lucht die bij een stijgende waterstand wordt weggedrukt kan via deze spleet ontsnappen. Aan de klep zijn drijvers gemonteerd. Naarmate het water in het riool hoger komt te staan drukken de drijvers de klep tegen de betonplaat. Een rubber profiel zorgt voor een waterdichte afsluiting. Hoe groter de druk wordt, des te beter de klep zal sluiten.

Reageer op dit artikel