artikel

Wielrennen!

bouwbreed

Wat een zomer, heerlijk. Natuurlijk dankzij het goede weer, maar ook de prachtige wielerrondes deden een duit in het zakje. Nederlands succes, nationalistisch dat ik ben, draagt daar natuurlijk aan bij.

Hoe zo’n peloton door een land trekt; een maatschappij in het klein. Alles komt er in terug: vreugde bij een overwinning, vergeldingsacties, samenwerken om individuele doelen te behalen, elke keer weer een prisoner’s dilemmain de kopgroep, oud zeer, onderhuidse spanningen binnen het team die ineens ontploffen en ga zo maar door. Daarom dat metaforen uit de wielerwereld ook in het werkende leven het altijd goed doen. Irritant was wel het oeverloze gezwets over doping, om gek van te worden. Dat is ook amper te gebruiken als een metafoor in onze bouwwereld. Eigenlijk helemaal niet, totdat iemand opmerkte dat het toch wel wonderlijk is dat na vijftien jaar het nog steeds niet lukt om prestatiebevorderende middelen bevredigend op te speuren. Lijkt dat niet verdacht veel op de zoektocht van de afgelopen vijftien jaar na goede effectieve kwaliteitscriteria in de aanbesteding? We zoeken daarmee toch ook naar indicatoren om prestatiebevorderende middelen te signaleren? Na vijftien jaar zoeken kunnen we het nog steeds niet op een (in ieder geval naar mijn behoefte) bevredigende manier. Met het bloedpaspoort lijkt in het wielrennen een doorbraak: een soort van past performance systeem. Een metafoor om mijn hier al zo vaak geuite wens om een gedegen past performance systeem in de bouw kracht bij te zetten. De onmogelijkheden van zo’n systeem heb ik hier al even vaak besproken. Misschien moet ik mijn hoop dan toch maar vestigen op de eerste aannemer die zich laat inspireren door de documentaire ‘De Tour van Bauke’. De samenwerking Belkin-Kees Jongkind trachtte 100 procent openheid te geven. Kleine tip: bij dergelijk openheid gaat het natuurlijk wel om het aantonen dat er juist wél prestatiebevorderende middelen worden gebruikt binnen de organisatie.

Reageer op dit artikel