artikel

Vastgoedexpert

bouwbreed Premium

Vastgoedexpert

Alleen de foto al. Grijze heer met kenmerkend kapsel. Vrijetijdskleding (geel met blauw). Witte zonnebril. Corona sigaar. Iedereen zal direct denken: die heeft verstand van vastgoed.

En dat bleek ook zo te zijn: “Ik ging er gewoon van uit. Als de handtekening van de makelaar, accountant en taxateur eronder staat, dan zal het wel zo zijn. Bovendien keek natuurlijk ook de bank mee”. En: “Afgezien van gesprekken met de directeur was er niet een specifieke controle omdat ik daarvoor niet de specifieke kennis in huis heb”. Wat was dan wel de expertise? “Ik word gevraagd om een ander soort expertise, bestuurlijke ervaring, goed kunnen omgaan met moeilijke bestuurlijke situaties”. Foto en citaten zijn van Hans Wiegel naar aanleiding van zijn getuigenis voor de rechter over zijn rol als voorzitter van een vastgoedfonds ( NRC Handelsblad5 september 2013).

Voormalig commissarissen blinken tegenwoordig uit in ontkenningen als ze bevraagd worden over hun handelswijze: ze wisten niet wat ze tekenden, ze vertrouwden op de bijgesloten adviezen, ze gingen uit van de goede trouw van de bestuurder, ze waren vergeten ook een somber scenario door te rekenen, ze hadden ‘toen’ net even geen tijd, ze overzagen het totaal niet, ze waren te optimistisch, ze hadden ‘toen’ kritischer moeten zijn. En nu dus ook: ze hebben er geen verstand van.

Opmerkelijk is dat veel van deze commissarissen een politieke functie hebben (gehad). Is het expertiseveld “bestuurlijke ervaring” (lees: politiek-bestuurlijke netwerken) daarmee geen goede competentie voor een toezichthouder? Dat betwijfel ik. Elke commissaris heeft een specialisme, maar als hij daarnaast niet zijn gezonde verstand gebruikt, geen tijd neemt om ook eens te praten met experts buiten de eigen kring en niet gewend is kritische (tot uiterst vervelende) vragen te stellen, dan gaat het natuurlijk mis.

Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel