artikel

Vakantievitaminen

bouwbreed

Vakantievitaminen

Gefaseerd zijn we de afgelopen weken weer uit de startblokken gekomen. Vijf jaar geleden werden we na de bouwvakvakantie geconfronteerd met de eerste signalen van wat we inmiddels ‘crisis’ zijn gaan noemen.

Nu, zo na de huidige vakantie, zie ik dat we het met elkaar hebben over de nieuwe realiteit en de kansen die daarin zitten.

Naar mijn idee zijn er ook enkele lichtpuntjes die er voor zorgen dat het ondernemersklimaat er langzaam anders uit gaat zien. Helaas gaan er nog dagelijks bouwbedrijven failliet, maar het aantal overgebleven bedrijven komt daardoor wel steeds meer in verhouding tot de nog beschikbare bouwomzet. De rente is historisch laag en lijkt zo een stabiele factor voor de komende periode. En verder zien woningcorporaties dat de bouwkosten zeer laag zijn en beseffen zij zich in toenemende mate dat dit niet zo kan duren. Daarom zoeken veel corporaties gelukkig naar andere vormen van samenwerking dan alleen jagen op de laagste prijs.

Helaas is het algemene sentiment in Nederland nog niet echt veel verbeterd. Het consumentenvertrouwen en de bestedingen blijven laag. Maar ook individuele kopers zien de flinke prijsdalingen van woningen op de bestaande markt en de voordelen van nieuwbouw in het kader van duurzaamheid en lage energiekosten. De tijdelijke BTW-verlaging voor verbouw- en onderhoudswerk begint volgens Bouwend Nederland bij veel mkb’ers zijn vruchten af te werpen. En bijvoorbeeld ook op het vlak van financiële kaders zijn er veranderingen op komst. Ik denk aan de mogelijke rol van pensioenfondsen om de Nederlandse hypotheekmarkt mede te vernieuwen. Hierdoor ontstaan weer andere mogelijkheden voor banken en uiteindelijk de eindconsument.

Met de lichtpuntjes en de opgedane vakantievitaminen gaan we er weer met volle kracht tegenaan. We zijn ook niet voor niets ondernemer geworden, toch?! We hebben een geweldig vak, we zien kansen, investeren, houden vol en inspireren ons team om deze kansen te verzilveren. We gaan weer vol goede moed aan de slag!

Bart Hendriks, Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel