artikel

Out of the bouw

bouwbreed

Out of the bouw

Het is eind september, dus tijd voor de jaarlijkse VNU Strategie Summit Bouw. Ruim tachtig mensen uit de bouwtop luisterden naar verhalen van onder meer Daan Roosegaarde (studio Roosegaarde, van die fluoriserende verf en lichtgevende planten), Tom Vroemen (crowdaboutnow.nl) en Mark Frequin (DG Wonen en Bouwen).

Het thema was Out-of-the-Bouw. De gesprekken gingen over vernieuwing, innovatie, samenwerken en cultuurverandering. De discussie aan mijn lunchtafel ging over de vraag of vernieuwing het snelst plaats kan vinden als je buitenstaanders naar binnen haalt. Mensen die met een frisse blik kijken, en geen weet hebben van al dan niet reële belemmeringen. Wij waren het er al snel over eens dat dat absoluut helpt. Buitenstaanders in alle vormen: mensen met andere studies, met ervaring in andere sectoren, jongeren, vrouwen! We moeten een aantrekkelijke sector worden voor frisse mensen, en daar zijn we al mee bezig.

Ik vond het opvallend dat ook de architecten positief waren over de toekomst. Ja, ze deden wel nog steeds mee met prijsvragen voor een schooltje van acht lokalen, met veel te veel partijen. Maar ze hebben hun bureau aangepast aan de nieuwe vraag. Waarbij aanpassing aan de inhoud van de nieuwe vraag veel belangrijker is dan het volume. Vastgeroeste mensen die eigenlijk niet met klanten konden omgaan hebben het veld moeten ruimen. In hun plaats zijn nieuwe mensen aangenomen, die wel snappen hoe de maatschappelijke vraag veranderd is.

De vraag die me een paar dagen na de summit nog het meest bezighoudt, werd door een van de sprekers gesteld: “Zijn we klaar voor de groei?” Hij stelde dat een crisis altijd snel ontstaat, maar dat de weg uit de crisis langzaam gaat. We moeten klaar zijn voor de groei, zodat de weg omhoog sneller gaat. Wat betekent dat, klaar zijn voor de groei? Dat zit vooral op kwalitatieve aspecten: klantgericht, flexibel, creatief, meedenken, samenwerken. Om organisaties zo te richten, is leiderschap noodzakelijk. Ga niet zitten wachten tot de crisis over is, verander nu! Degenen die dat niet doen, zullen volgend jaar Cobouw niet meer nodig hebben als hun vakblad.

Jacqueline Schlangen, directeur Vernieuwing Bouw

Zij schrijft deze column op persoonlijke titel

Reageer op dit artikel