artikel

Oude Jopen, nieuwe zakken

bouwbreed

Oude Jopen, nieuwe zakken

Even een situatieschets. Anno 1450. De Lage Landen. De gewone Hollander drinkt zo’n 300 liter bier per jaar. Waarom? Water is vuil, bier daarentegen is gekookt en gefilterd en dus schoon.

Er is daarnaast geen toegang tot koffie, thee en aangezien ons landje nog niet ingepolderd is, is de melkproductie ook nog laag. Geen keuze dus, en bier komt eigenlijk je neus uit. In de aanloop naar het heden wordt de Nederlander steeds meer overspoeld met alternatieven en wat zien we gebeuren? De waardering voor het traditionele Nederlandse gerstenat stijgt naar ongekende hoogtes. Dit verhaal werd mij vol trots verteld in de Jopenbrouwerij (waar Haarlems bier wordt gebrouwen volgens oud Hollandsch recept).

Zittend aan de biertafel, schoot ineens een reclame van thuisopleidingen door mijn hoofd. Voorheen liepen deze zoek-het-zelf-uit-instituten voorop met flexibiliteit en “lekker thuis op je gemak leren”. Totdat de markt daarmee overspoeld werd, en ze zichzelf onderscheidend verklaarden met klassikale lessen. Lekker vernieuwend, dacht ik, dat is toch wat school altijd al is geweest? En natuurlijk kennen we de verzekeraar die claimt: “Als je maar lang genoeg gewoon blijft, word je vanzelf bijzonder”.

Is gewoon zijn dan echt bijzonder? Waarschijnlijk heb je zelf de discussie wel eens gevoerd in het kader van emvi, BVP en kwaliteitscriteria. “Iedereen zegt dat ‘ie bimt, maar iedereen doet zijn eigen ding”. “Lean werken deden we eigenlijk altijd al.” “Waarom zouden we het maatschappelijk verantwoord ondernemen noemen, het is toch logisch dat je mensen opleidt binnen je bedrijf?” Juist in die schijnbaar negatieve opmerkingen schuilt volgens mij een meerwaarde. Je bent niet onderscheidend omdat je bimt of leant. Je bent onderscheidend door specifieke ervaring en de in jouw ogen ‘logische’ invulling van lege containerbegrippen. Ja, het zijn misschien oude Jopen in nieuwe zakken. Maar als het lekker is, moet je er toch mee te koop lopen?

Bas Klaver, procesmanager VBK Groep

Reageer op dit artikel