artikel

Opwindend, inspirerend, vernieuwend

bouwbreed Premium

Opwindend, inspirerend, vernieuwend

Johan Remkes nodigt mij uit voor een “opwindend programma”. “Een soort TEDx-achtig spektakel”. “Een inspirerende avond”. Dat doet hij namens het Forum voor Stedelijke Vernieuwing. Om de lezer nog extra te prikkelen staat er dat “het jubilerende Forum SV op zoek is naar vernieuwende ideeën”.

Maar hoe komt het dat ik niet nu al opgewonden raak en denk: wauw, fijn dat ik er bij mag zijn; dé kans om een shot inspiratie te halen (of te brengen). Ligt dat aan Johan? Of aan het Forum SV (nooit geweten overigens dat dit de flitsende merknaam is)? Of komt het door dat taalgebruik? Wat het is, zal ik waarschijnlijk nooit echt weten, maar het effect is er wel. Anders schreef ik dit stukje niet.

Maar schoot ik nou in de lach, toen ik het las (omdat ik onbewust dacht: dat stoffige en beetje deftige Forum SV moet de overtuigingskracht wel diep uit de zak halen om vernieuwend over te komen)? Of was er onbewust een lichte ergernis over dat opwindend (2x), spektakel (1x), inspirerend (3x), vernieuwend (1) in een bestek van drie korte alinea’s, terwijl ik geen “TEDx-achtige” beelden op het netvlies krijg. Maar laat ik het omdraaien, wat was (is) er dan wel nodig om mij begin november naar Delft te krijgen?

Een verzoek met drie vragen. Eén: denken jullie, beste vrienden, dat er een onafhankelijke denktank nodig is die mensen bij elkaar brengt en die betekenisvolle standpunten inneemt in het debat over de ontwikkeling van Nederlandse steden? Twee: en zo ja, hoe zou die denktank er dan anno 2013 uit moeten zien, hoe maak je daar het epicentrum van het debat van, wie moeten daar dan aan deelnemen (en wie zeker niet!) en op welke wijze intervenieert zo’n denktank? En drie: wat betekent dat voor het Forum SV?

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht, l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel