artikel

Nieuwe bezems

bouwbreed Premium

Nieuwe bezems

Een aantal gezichtsbepalende corporatiedirecteuren heeft de laatste tijd plaatsgemaakt of staat op het punt plaats te maken. Om nog maar te zwijgen van een aantal dat het veld moest ruimen.

Bij de vrijwillige vertrekkers is het niet alleen een kwestie van leeftijd (het wordt immers steeds normaler om nog even door te werken als je 65 bent), maar ook van de huidige omstandigheden waarin de corporatiesector verkeert. Van een aantal weet ik dat zij er eigenlijk geen zin meer in hebben. Hoe neerslachtig je er ook van zou kunnen worden, schoon schip maken is soms ook nodig. De corporatiesector is door de combinatie van een te groot aantal schandalen met het – over de hele linie – te royale beloningsbeleid van directeuren in het verdomhoekje beland. Als alles is geprobeerd daar uit weg te komen, maar dat gewoon niet lukt, dan rest eigenlijk de bezem. Het spreekwoord is niet voor niets “nieuwe bezems vegen schoon”. Grappig genoeg wordt dan niet letterlijk een nieuwe bezem bedoeld, maar de nieuwe dienstbode die zich wil bewijzen. Reputatieherstel van de corporatiesector staat of valt met nieuwe mensen met nieuwe opvattingen en nieuwe werkwijzen. Het is dus eigenlijk geweldig dat corporatiedirecteuren, die met elkaar de sector hebben gemaakt tot wat deze nu is, plaatsmaken.

Interessante vraag is hoe ver dat moet gaan. Moet de hele generatie van corporatiedirecteuren – geboren tussen pakweg 1948 en 1958 – weg? Ongenuanceerd als ik meestal ben, het antwoord op die vraag weet ik niet. Ondertussen hoop ik wel dat er veel ‘bedienden’ plaatsmaken. De cynici. De ‘mannen’ die hun tijd uitzitten. En de betweters van wie we het verhaal nu wel kennen. Want hoe meer nieuwe bezems, hoe beter.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht, l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel