artikel

Klimaat regelen op niveau van werkplek

bouwbreed

‘Je eigen plek’ noemt Van Delft Installatie zijn installatie die het microklimaat op de werkplek regelt via een app. De installateur uit Nieuwkuijk won met zijn JEP! de ISSO-Award 2013.

Directeur Marc van Delft van de Van Delft Groep zegt het iedereen wat het binnenklimaat betreft naar de zin te kunnen maken. “De een vindt het te warm, de ander te koud en dat heeft z’n weerslag op de productiviteit.” De gebruiker kan het nu zelf regelen met een app op de computer, smartphone of tablet.

JEP! Is in de woorden van Van Delft ‘een verfijning van het betonkernactiveringssysteem’. De verfijning bestaat uit speciale bureaus die de gebruikers voorzien van frisse lucht, licht en warmte. De bureaus zijn geen standaard handelsproducten; Van Delft werkt voor de productie ervan samen met een interieurbouwer. De installateur ziet er een mogelijkheid in om bestaande en al dan niet ongebruikte kantoren mee op te waarderen.

Het systeem maakt voor de klimatisering gebruik van het bestaande vloerengrid. Flexibele leidingen brengen koele lucht naar de bureaus. Het werkblad kan worden verwarmd en via de app kan de gebruiker deze temperatuur instellen en de lichtsterkte voor het armatuur boven de JEP! aansturen. Een aanwezigheidsschakelaar stelt vast of er iemand aan het bureau zit. Van Delft: “Als hij merkt dat je er bent, gaat de installatie automatisch in jouw favoriete stand met jouw instellingen.”

Overleven

De gebruikerservaringen worden de komende tijd geanalyseerd om met de uitkomsten het systeem te kunnen verbeteren. De installatie kost in de becijfering van het bedrijf een euro per dag per werkplek. De installateur noemt de ontwikkeling van de JEP! een ‘proeve van bekwaamheid’. “Veel installateurs zijn alleen nog maar bezig met overleven”, zegt Van Delft. “Wij willen laten zien dat je ook in deze tijd nog kunt innoveren.” De installateur vindt zichzelf echter te klein om het concept actief op de markt te brengen.

Van Delft Installatie won van VIAC installatie adviseurs, dat sinds februari 2013 in Nieuwegein volgens het Legoliseringsprincipe een kantoorgebouw in een wooncomplex met 25 energiezuinige starterswoningen aan het verbouwen is.

Reageer op dit artikel