artikel

Klaar met duurzaamheid, en nu aan de slag

bouwbreed

Duurzaamheid. Je kunt geen krant open slaan, congres bijwonen of actualiteitenprogramma bekijken of het gaat over dit thema. Dat dit in nog sterkere mate geldt in de aanloop naar de Duurzame Week, bleek onder andere uit een Cobouwvan een paar weken geleden waarin meer dan de helft van de ruimte was gereserveerd voor duurzaamheid. Maar […]

Duurzaamheid. Je kunt geen krant open slaan, congres bijwonen of actualiteitenprogramma bekijken of het gaat over dit thema. Dat dit in nog sterkere mate geldt in de aanloop naar de Duurzame Week, bleek onder andere uit een Cobouwvan een paar weken geleden waarin meer dan de helft van de ruimte was gereserveerd voor duurzaamheid.

Maar wordt onze wereld hier nou echt snel duurzamer van? Het woord en gesprek lijken een beetje uitgeput en ik vraag mij af of we er nog voldoende energie van krijgen.

In mijn optiek zorgen wij er ook in de bouw onvoldoende voor dat duurzaamheid als logisch, intrinsiek onderdeel wordt beleefd in de producten en dienstverlening. Iets waar je het niet steeds over hoeft te hebben, maar dat een vanzelfsprekendheid is geworden.

Als sector hebben wij de kennis en de creativiteit om goede business-cases voor duurzame innovaties te ontwikkelen. Hiermee kunnen we met elkaar concrete stappen maken op gebied van duurzaamheid. De DGBC, die de Duurzame Week organiseert, heeft wat mij betreft terecht ‘Green means business’ als thema gekozen.

Maar dat betekent wel handen uit de mouwen of op z’n Rotterdams: geen woorden, maar daden.

Onlangs was ik op een congres bij de uitreiking van ons rapport over milieuprestatieberekeningen voor gebouwen aan de ministeries van I&M en Binnenlandse Zaken. Uit dit rapport blijkt dat de huidige tools betrouwbaar en hanteerbaar zijn. Wat let ons dus om er echt ons voordeel mee te doen?

Verder vernam ik tijdens deze bijeenkomst dat er in Nederland momenteel zo’n 150 (!) green deals zijn afgesloten tussen partijen. Als we met elkaar er nu maar voor zorgen dat het overgrote deel van de deals leidt tot daden en niet alleen tot woorden, dan kunnen we binnenkort wellicht echt roepen: klaar met duurzaamheid.

Reageer op dit artikel