artikel

Hoe gaat het met je?

bouwbreed

Een jaar geleden ontmoette ik haar voor het eerst. Een hoogopgeleide dame actief als topbestuurder binnen de lokale overheid. Beiden waren we uitgenodigd om aan een groep studentes te vertellen hoe het is als ‘dame aan de top’.

En vooral hoe je daar komt, als je dat al kunt plannen. Die dag had ze net besloten zich ziek te melden en even afstand te nemen van haar taak als ‘bestuurder namens het volk’. “Ik heb even afstand nodig, ben op een leeftijd (midden 40) dat ik wil analyseren of ik dit nog wil”. Dit deelde ze ook met de studentes ter plekke, persoonlijk vond ik het geen stimuleringsinjectie voor deze techn

sche meiden. Maar goed, ze had een time-out nodig. Natuurlijk. Al snel volgde ontslag uit functie en natuurlijk wachtgeld. Een jaar later zien we elkaar weer. “Hoe gaat het met je”, vraag ik haar. “Het gaat zo goed, ik heb een topfunctie binnen een landelijk bedrijf, net onder de directeur, waar ik mijn leiderschapskwaliteiten, mijn creativiteit en netwerktechnieken totaal in kwijt kan. Ik ben hier helemaal op mijn plek.” Het is echter wel iets verder van haar huidige woonplaats, dus vraag ik belangstellend: “Ga je verhuizen. Nee joh, ik heb een heel grote mooie lease-auto of laat mij rijden als het nodig is, allemaal tiptop geregeld.” Haar aandacht voor mij verslapte toen een ‘groot politicus’ passeerde. Ze heeft een politieke achtergrond en je moet bezig blijven met je volgende carrièreswitch, nietwaar? Ik maakte verder mijn ronde tijdens de bijeenkomst en kwam in gesprek met een directeur-grootaandeelhouder van een middelgroot wegenbouwbedrijf. En ja, weer dezelfde vraag: “Hoe is het met u?” (inderdaad ‘u’, kwestie van opvoeding). “Wel Karin, het is een lastige markt, het vergt veel van ons allen, maar wij gaan ervoor. En weet je, al onze mensen en hun gezinnen kunnen we voorzien van een boterham en een geregeld leven, dus wij klagen niet. Wij worstelen en overleven.” Ik en wij, twee woordjes die het verschil maken.

Reageer op dit artikel