artikel

Het einde van het begin

bouwbreed

Het optimisme in Nederland, nou ja, in ieder geval bij mij, neemt weer toe. Een heus akkoord tussen corporaties en minister Stef Blok waardoor die weer wat kunnen investeren. Althans de rijke, want de armere zijn al te ver uitgekleed. Als een omgekeerde Robin Hood, stelen van de armen en geven aan de rijken, waart […]

Het optimisme in Nederland, nou ja, in ieder geval bij mij, neemt weer toe. Een heus akkoord tussen corporaties en minister Stef Blok waardoor die weer wat kunnen investeren. Althans de rijke, want de armere zijn al te ver uitgekleed. Als een omgekeerde Robin Hood, stelen van de armen en geven aan de rijken, waart het kabinet nu al geruime tijd door het land. Een officier van justitie met ballen had Blok allang een dagvaarding gestuurd wegens omkoping en afpersing, zeker na het akkoord. Dat heeft immers een sterk I’ll make you an offer you can’t refuse gehalte, starringStef Blok als Marlon Brando.

Toch gloort er meer hoop dan er ooit geweest is sinds het aantreden van het kabinet. Dat wordt met het najaar in zicht steeds nerveuzer. Het moet onderhandelen met oppositiepartijen, zoals nu kennelijk met D66 dat daarvoor zelfs beloond zou worden met een ministerspost. De wijze van ontkennen doet bijna lachwekkend aan. CDA-leider Buma concludeerde dan ook terecht dat de coalitie het drukker heeft met de eigen crisis dan met de economische crisis. Een trieste constatering eigenlijk.

Helemaal bont maakt Rutte het. Tijdens de H.J. Schoo-lezing liet hij iedereen weten geen visie te hebben. Kenners was dat al opgevallen, maar het is goed als iemand dat eindelijk ook eens van zichzelf erkent.

Het kan dan ook niet anders dat deze opeenstapeling van feiten in een week tijd het einde van het tijdperk-Rutte heeft ingeluid. Het begin van het einde van het kabinet Rutte derhalve. Dat is goed. Wat er daarna ook komt, een slechter kabinet is onmogelijk. Nieuwe tijden breken derhalve aan met weer groei in plaats van krimp. Afgelopen week mag dus best gekenschetst worden als het einde van het begin. Als nu ook Bouwend Nederland eens beseft geen politieke organisatie te zijn, kunnen mooie tijden aanbreken.

Reageer op dit artikel