artikel

Ctrl-Alt-Del

bouwbreed

Ctrl-Alt-Del

Alle bouwers verzamelen! Dat was de boodschap vanuit de politiek zo’n twaalf jaar geleden. Hervorm Bouwend Nederland naar een vereniging die structuur en duidelijkheid biedt en gezag uitstraalt binnen de branche, en het communicatiekanaal is met de politiek.

De hergeboorte van de belangenvereniging voor bouwers van en in Nederland. Bouwers van huizen en van wegen. Groot en klein. Alles samen. Dit stukje historie is mij bijgebracht, ik zat er toen nog niet echt ‘in’.

Toch me maar verder verdiept in deze club. Hoe werkt zo’n organisatie en wie doet wat? Op de website vlogen dertig heren van het algemeen bestuur voorbij. Dertig. Daar was ik al van onder de indruk, want als je dan nog slagvaardig bent als bestuur moet je allemaal van heel goede huize komen. Dan de bestuurlijke regionale organisatie. Per sector, vakgebied, regio of afdeling, naar omvang of status. Bijna elke tak heeft een algemeen en dagelijks bestuur en vaak ook nog diverse werkgroepen. Je vraagt je ook af hoe dit hanenstelsel alleen al communicatief kan functioneren. Duidelijk is dat de leden echt wel hun steentje bij willen dragen.

Het gaat ook niet over de kwaliteit van deze onbezoldigde bestuurders en werkgroepleden, het zijn er alleen een beetje heel veel. En wie stuurt eigenlijk de professionele organisatie aan? Deze besturen of Zoetermeer? De grote bouwers zien geen toegevoegde waarde meer in Bouwend NL en stappen eruit of dreigen hiermee. Terecht of onterecht? Zijn alle belangen binnen de branche wel hetzelfde? Alle leden hebben een verwachtingspatroon en als daaraan niet wordt voldaan, dan neem je afscheid. Of ga je er iets aan doen?

De nieuwe voorzitter van Bouwend Nederland kan organisatorisch goed een mes hanteren. Misschien is een beetje computerkennis ook wel op zijn plaats: C trl-Alt-Delen weer opstarten. Met als aftrap: wat wil de klant? Een belangenvereniging die alleen vertegenwoordigt, onderzoekt, bezoekt, vergadert, concludeert en adviseert of een die ook ‘doet’? En kan één organisatie wel alle heren dienen? De heer Verhagen heeft één voordeel: er valt alleen nog maar te winnen. Eventuele aanwezige ondernemende genen in zijn gestel moeten zich daardoor vullen met adrenaline. Slijp de messen en pak de stenen. Slopen en bouwen. Of, beter, laten we het renoveren noemen, Maxime.

Karin Rog, commercie en communicatie TWW

Reageer op dit artikel