artikel

Burlen

bouwbreed

Burlen

Zo, de vakantiegekte zit er voor de meesten weer op, tenminste voor hen die er aan waren begonnen. Van mij mag het, maar ik vind het eigenlijk zonde van de tijd, los van de duur verdiende centen die ermee zijn gemoeid.

Kijk, er is niks mis mee om een paar weken per jaar verlost te zijn van rokerige, naar zweet geurende collega’s en uitdagende op macht beluste bovenbazen, maar zo nodig ver van huis moeten omdat de psyche of de relatie er om vraagt, gaat mij iets te ver. Bovendien is het ook nog slecht voor onze eigen poldereconomie als de Hollandse pecunia buiten de delandsborder worden verbrast.

Wat dat betreft krijgen we het verkeerde voorbeeld van die wereldvreemde ‘euro-optimisten’ uit Den Haag. Het zou voor onze cultuur beter zijn als een aantal van die vrije dagen besteed zou worden aan zelfonderzoek en toetsing van de meerwaarde die je nog hebt voor de omgeving.

Zelf heb ik naar mijn genetische wortels gezocht en dat leverde onthutsende familiefeiten op. Ik had eigenlijk helemaal geen ‘Verhoeven’ mogen heten. Een zestal generaties terug is een van mijn voorvaderen gebaard door een stoute moeder, die niet in staat was de verwekker ervan te laten vermelden op het doopbriefje.

Als thuisblijver werd ik op mijn wenken bediend om de meerwaarde voor de samenleving te bewijzen. Het Nationale Park De Hoge Veluwe zocht namelijk mensen die bronstige herten kunnen nadoen. Middels het zogenaamde ‘burlen’, een lokroep die het midden houdt tussen het brullen van een leeuw en het loeien van een stier, wordt kenbaar gemaakt dat je klaar bent om te paren. Hulpmiddelen en speelpakjes zijn toegestaan.

Terwijl de polakken op vakantie waren in hun eigen land, kwam er een bericht uit Ghana dat de plaatselijke bevolking boos is op Nederlanders die het land overspoelen om als vrijwilliger daar seizoenarbeid te verrichten? Veel hardwerkende Ghanezen worden door oneerlijke concurrentie uit de markt geprijsd en zijn om die reden werkloos. Volgens een volontair doen zij het werk dat Ghanezen zelf niet willen doen en gaan ze terug als er geen werk meer is. Zou Nederland dan toch een ontwikkelingsland zijn met al die Oost-Europeanen die hier werken?

Harry Verhoeven

Reageer op dit artikel