artikel

Rek

bouwbreed Premium

Lekker opgeladen? Even lekker bijgetankt, even de boel de boel gelaten, klaar om te knallen? Het duurde zeker wel een week voordat je je werk echt kwijt was? En nu ook je vakantie alweer vergeten? Had je daar nou drie of vier weken voor nodig? Loslaten is ook niet eenvoudig. Zeker de nieuwe flexibele arbeidsmarkt zorgt ervoor dat je steeds meer met je werk bezig bent. Zelfs jonge, ‘flexibele’ geesten kunnen het volcontinu werken aan het eigen ‘merk’ volgens deskundigen niet aan: blijven leren, steeds ontwikkelen, altijd maar jezelf in de kijker spelen.

Gevolg? Eén op de acht werknemers zit met een burn-out thuis. Slachtoffers van een arbeidsmarkt, gevormd door regelgeving, de crisis en de dunner wordende lijn tussen werk en privé. Ik geloof dat niet. Hoe kun je opgebrand raken van dingen die je leuk vindt om te doen? Natuurlijk is het niet altijd gezellig, heb je wel eens een aanvaring met een collega of moet je een keer door tot half drie ’s nachts omdat die deadline net verkeerd valt. En ik moet toegeven, als dit continu doorgaat, hou je het niet vol. Maar ik ben nog zo naïef te denken dat je zelf voor 80 procent verantwoordelijk bent voor je eigen werkplezier en voldoening. Ik heb zelf altijd de beste ideeën in die momenten van ‘rust’ vlak na een piek in je werkdruk. Dat zorgt ervoor dat de boel weer even opgeschud wordt. Als je jezelf af en toe de vrijheid geeft je dagelijkse beslommeringen los te laten en even over de leuke dingen van je werk na te denken, merken jij en je omgeving dat je beter, efficiënter en met meer positieve energie aan de gang blijft. Voorkom nou dat je als uitgelubberd elastiekje bij de psycholoog belandt. Laat jezelf af en toe onder hoogspanning los en je kunt je vol overgave weer op iets nieuws storten.

Reageer op dit artikel