artikel

Gaat u wel eens vreemd?

bouwbreed

Nooit heb ik bovenstaande vraag durven stellen. Terwijl het jeukt bij het aanhoren van sprekers die quasi-filosoferend de opdrachtgevers-opdrachtnemersrelatie vergelijken met hun huwelijk.

Te vaak heb ik oudere ingenieurs zakelijke relaties met privérelaties horen vergelijken. Uit een misplaatst respect voor de grijze haren van de spreker worden de bijbehorende anekdotes met een zwijgende glimlach ontvangen. Een hoge opleiding is helaas geen panacee tegen de domheid van de massa. Herkenbare clichés doen het nu eenmaal goed. “Beide partijen moeten in de relatie investeren.” “Op z`n tijd een bosje bloemen meenemen.” Een treffende metafoor vergroot de binding tussen spreker en luisteraar. Een ervaren spreker weet dat en zijn gehoor slikt het als zoete koek.

De vergelijking gaat echter mank op diverse fronten. Allereerst, in de ‘relatiemarkt’ volgt het contract de liefde. In de ingenieursbranche is de volgorde vaak omgedraaid. Eerst het contract, daarna moeten we elkaar nog lief gaan vinden. Een retorische vraag maakt mijn tweede punt het bestduidelijk. Hoeveel huwelijken kent u die gebaseerd zijn op een uitwisseling van kennis en kunde van de ene naar de andere partij in ruil voor geld?

De vergelijking houdt ook al geen stand bij voortijdige contractverbreking. Daarvan zijn geen percentages over de ingenieursbranche te vinden, het echtscheidingspercentage daarentegen wel. 36,5 procent volgens het CBS.

Op dit vlak scoort de ingenieursbranche vermoedelijk een stuk beter. Al zou ik niet bij voorbaat durven beweren dat ingenieurs trouwe types zijn. De gemiddelde contractduur in deze branche is ongetwijfeld een stuk korter dan 14,5 jaar, de gemiddelde huwelijksduur bij echtscheiding. Met andere woorden, ingenieurs en klanten zijn vaak al uit elkaar voordat ze op elkaar uitgekeken kunnen zijn. Ook werken we zelden exclusief voor één opdrachtgever.

Mogelijk dat de vergelijking tussen de ingenieur en het oudste beroep ter wereld beter opgaat, maar een dergelijke vergelijking durft natuurlijk niemand te maken. Ik ook niet.

Het vergelijk tussen zakelijke en privérelaties raakt kant noch wal. De relatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer geeft genoeg stof tot nadenken. Daar horen vreemde vergelijkingen niet tussen. En anders weet u welke vraag u kunt verwachten!

Reageer op dit artikel