artikel

Zweedse onderzoekers maken werk van magnesiumcarbonaat

bouwbreed

Zweedse onderzoekers maken werk van magnesiumcarbonaat

Ongebonden watervrij magnesiumcarbonaat helpt onder meer om met weinig energie de luchtvochtigheid van het binnenklimaat op peil te houden. Het materiaal is ook geschikt om gevaarlijke stoffen en weggelekte olie mee op te ruimen. Deze specifieke vorm van magnesiumcarbonaat is een ontwikkeling van de universiteit van het Zweedse Uppsala waar het de naam Upsalite kreeg.

Een spin-off van de universiteit gaat als Disruptive Materials het materiaal produceren en toepassen. Bij dat laatste valt te denken aan het regelen van de luchtvochtigheid in klimaatsystemen. Het materiaal kan in zulke installaties ook kwalijke geuren verwijderen. De hoge mate van poreusheid  houdt in dat er relatief veel stilstaande lucht in zit. Die eigenschap maakt Upsalite geschikt als thermisch- en akoestisch isolatiemateriaal.

Reageer op dit artikel