artikel

Thermisch verzinkt staal hoort wel in metselwerk

bouwbreed Premium

Met verbazing heb ik het artikel ‘Verzinkt staal hoort niet in metselwerk’ in Cobouwvan 14 juni gelezen. De zogenaamde deskundigen die vlotjes worden geciteerd hebben het over continu verzinken. Dat is een techniek waarbij bandstaal na te zijn gegloeid continu wordt verzinkt. Naast deze techniek bestaat het discontinu thermisch verzinken. Beide processen hebben hun specifieke […]

Met verbazing heb ik het artikel ‘Verzinkt staal hoort niet in metselwerk’ in Cobouwvan 14 juni gelezen. De zogenaamde deskundigen die vlotjes worden geciteerd hebben het over continu verzinken. Dat is een techniek waarbij bandstaal na te zijn gegloeid continu wordt verzinkt. Naast deze techniek bestaat het discontinu thermisch verzinken. Beide processen hebben hun specifieke toepassingen en eigenschappen. Wanneer Rolf Kramer (van Bekaert – red.) beweert dat verzinkt staal niet thuishoort in gevelmetselwerk, is het zonneklaar dat het hierbij gaat om continu verzinkte spouwankers. Als de bewering van Richard Reijnders (van Gebr. Bodegraven – red.) klopt, met name dat (continu) verzinkte spouwankers met een zinklaag van 20 micrometer na achttien jaar zijn doorgeroest, dan kan het kleinste kind uitrekenen dat discontinu thermisch verzinkte spouwankers vlotjes vijftig jaar meegaan, aangezien de laagdikte in dat geval minimaal 60 micrometer bedraagt.

Reageer op dit artikel