artikel

Humor

bouwbreed

De enige echte wolf van betekenis in Nederland verblijft in de Efteling en daar zal het voorlopig wel bij blijven ook. Het land was in rep en roer nadat in Luttelgeest een volwassen versie met smalle pretoogjes en een bever in zijn pens was gevonden. Zelfs in de Tweede Kamer werd er over gebakkeleid, uiteenlopend […]

De enige echte wolf van betekenis in Nederland verblijft in de Efteling en daar zal het voorlopig wel bij blijven ook. Het land was in rep en roer nadat in Luttelgeest een volwassen versie met smalle pretoogjes en een bever in zijn pens was gevonden. Zelfs in de Tweede Kamer werd er over gebakkeleid, uiteenlopend van ruig rechts afschieten tot sociaal-linkse kansen voor de grote boze gastarbeider uit de Heimat. De grap was nog intelligenter geweest als er ook nog enkele geitjes uit het sprookjespark bij hadden gelegen. De witz deed me denken aan een gebeurtenis ruim een have eeuw geleden toen er op het strand bij Zandvoort een loeizwaar beeld van het Paaseiland was aangespoeld. Zowat tegelijkertijd vond ik als ‘aankomend’ amateur-archeoloog bij een opgraving in Goirle een stuk keramiek uit de Romeinse tijd voorzien van een onleesbare inscriptie. Bij de avonddis kon mijn pa het toch niet nalaten mijn opwinding daarover om zeep te helpen, door bekend te maken dat het een gewoon stukje oud-Hollandse dakpan betrof met een drieletterig ‘Gols’ schuttingwoord. In alle vroegte had hij de scherf voorzien van krassen en zorgvuldig verstopt in het afgebakend terrein dat ik als oudheidkundig waardevol had beschouwd. Vanaf dat ogenblik besefte ik dat grappen vooral leuk zijn voor degene die ze opdist. Het was voorlopig ook de laatste keer dat ik op zoek ging naar artefacten uit het verleden en relativeerde vanaf dat moment elk geluksmoment gebaseerd op humor. Goede grappen worden niet bedacht maar ontstaan spontaan vanuit het creatieve vermogen om leedvermaak, hilariteit en ironie te bundelen in een sociale context. Slechte grappen worden verzonnen en zijn alleen leuk als ze echt slecht zijn. Een mooi voorbeeld hiervan vond ik terug in een overheidsnotitie: “Van de begrote 1,7 miljard euro voor 2012 is 1,9 miljard euro besteed. Dat lijkt een negatief resultaat maar dat wordt veroorzaakt door een aanpassing van het boekhoudkundige systeem waardoor een aantal toekomstige uitgaven en verplichtingen nu al in de jaarrekening opgenomen zijn. Hierdoor ontstaat een realistischer beeld van de financiële middelen die nog beschikbaar zijn”. Je kunt erom lachen, al is het om te huilen. Fijne vakantie allemaal.

Reageer op dit artikel