artikel

Geen uitvoeringstechniek meer in Eindhoven

bouwbreed

Geen uitvoeringstechniek meer in Eindhoven

Drie maanden lang trachtten collega’s, bouwwereld en studenten om decaan Nelissen van TU Eindhoven aan te zetten tot heroverweging van haar beslissing de afstudeerrichting Bouwtechniek te sluiten. Het heeft niet mogen baten.

Uitvoeringstechnologie en Productontwikkeling hebben vanaf 2015 geen universitaire opleiding meer in Eindhoven. In 1963 werd de faculteit Bouwkunde in Eindhoven opgericht met focus op ontwerpen, technologie en uitvoering. Conform afspraak besteedt Delft meer aandacht aan ontwerpen en Eindhoven meer aan technologie en uitvoering. Door deze bezuiniging is die focus niet meer zo duidelijk. De staf wordt herplaatst, er wordt een heel klein beetje opgeschoven in het curriculum, maar een academisch gevormde ingenieur voor de uitvoerende en toeleverende bedrijven komt niet meer uit Eindhoven.

In Delft beseffen we dat de tijd voor architecten-in-opleiding niet gunstig is. We leiden weer bouwkundig ingenieurs op (die overal terecht kunnen). Onze focus ligt veel minder op (conceptuele) architecten. Er wordt ook meer aan techniek gedaan. Ons Prototype Laboratorium is twee- tot driemaal overtekend. Techniek wordt weer gestudeerd. Maar het initiatief moet nu van producerende en uitvoerende bouw komen: Bouwend Nederland, Aannemersassociatie, NVTB en toelevering moeten zelf een plan maken welke universitaire opleiding zij wensen. En in gesprek gaan met exptertisecentrum 3TU.Bouw waar die opleiding dan te plaatsen is: in Delft, Eindhoven of Twente.

Een afstudeerrichting met jaarlijks veertig tot vijftig diploma’s is van groot belang voor de toekomst. Met academisch gevormde ingenieurs die als doorstarters in afgeslankte bedrijven de bouw weer op de been moeten helpen. De bouw moet zichzelf manifesteren, nu de academische wereld haar de rug toe-draait. In mijn eigen bedrijf werken veel jonge ingenieurs, die het spannend vinden een bedrijf uit te bouwen, op jacht te gaan, met een trofee thuis te komen en zich als gewetensvolle ingenieurs met sterke discipline en grote kennis en kunde te manifesteren. Slimme ontwerpen te realiseren. Hetwachten is op een initiatief vanaf de bouwzijde.

Mick Eekhout, Hoogleraar TU Delft en directeur Octatube

Reageer op dit artikel